To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [CZX 04-XX] Co się stanie jeśli wypnę akumulator (-czyszczen

gienek - 23-07-2009, 14:21
Temat postu: [CZX 04-XX] Co się stanie jeśli wypnę akumulator (-czyszczen
Muszę przeczyścić klemy w akumulatorze . Czy nie zresetuję ustawień komputera po odłączeniu akumulatora ?
Colt 1.1 z 2004 roku

londolut - 23-07-2009, 14:23

Po odpięciu aku wszystkie urządzenia elektryczne zostaną odcięte łącznie z ECU - kompem silnika. Zresetuje się ich pamięć. Nie powinno to stanowić większego problemu jak po podpięciu aku odpalisz go i zostawisz 5-10min na wolnych obrotach. Najgorzej ze stacjami w radiu ;)
wooz - 23-07-2009, 15:37

Pamiętaj jednak o tym, że nie wolno odpinać akumulatora zaraz po zgaszeniu silnika. Trzeba trochę odczekać (nie pamiętam ile, ale myślę, że 30 min. to aż nad to). Nie wiem dlaczego należy tak robić ale tak jest napisane w instrukcji.

edit:
Może chodzi tu o nieodcinanie zasilania wentylatorom chłodnicy ?

gienek - 23-07-2009, 17:46

Dzięki za pomoc !!!
Gienek.

Anonymous - 23-07-2009, 19:59

po przekroczeniu minuty od zagaszenia silnika w przypadku automatu - aby silownik wycisku mial czas na calkowite cofnięcie się.

Więcej żadnych uwag :)

Koniak - 27-07-2009, 20:18

Dziś przetestowałem . Po zdjęciu + i ponownym założeniu po 10 min. pozostała informacja o defekcie ( tu nadmienie że wcześniej uruchomiłem silnik ze zdjętą wtyczką z silnika krokowego co spowodowało info o awarii) . Dopiero zdjęcie obu klem + i - oraz połączeniu ich ze sobą spowodowało reset informacji o awarii . Za to radio nadal zaprogramowane .. Być może dłuższy czas bez zasilania spowodowałby całkowitą utrate ustawien . To tak z zabaw z akumulatorem :mrgreen: !
londolut - 27-07-2009, 21:34

Zdejmując sam minus też doprowadziłbyś do resetu.