To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Drgania nadwozia

Hugo - 21-08-2006, 09:13
Temat postu: Drgania nadwozia
Szczególnie na 3 i 4 biegu. Gdy przyśpieszam karoseria wpada w drgania (trzęsie ją tak jakby na boki) i kierownica lekko drży. Felgi były prostowane, wyważane, opony sprawdzone. Co to może być? Szlak mnie już trafia powoli. Jedno zrobię inne się spieprzy. Co za auto!!!! Kur..
Anonymous - 21-08-2006, 09:33

Jezeli ci drzy kierownica to sprawdz sworznie wachaczy, dokrecenie lozysk i ogolnie gumowe elementy zawieszenia,przydaloby sie tez przeguby.Pzdr
Hugo - 21-08-2006, 13:00

Pół roku temu wymieniałem tuleje wahaczy, przy okazji sprawdziłem sworznie i luzów nie miały. Łożyska dokręcone. Jeśli chodzi o przeguby to żaden nie "strzela" przy skręcie (mam na myśli zewnętrzne oczywiście). A mógł się uszkodzić któryś przegub lub wygiąć półoś po wjechaniu kołem w wyrwę w jezdni? Bo w taką pokaźną kiedyś wpadłem aż mi tylna felga pękła. A przednią prostowałem.
Anonymous - 21-08-2006, 19:08

Pol roku temu wymieniales ale od tego czasu moglo dojsc pare zmian w stanie opisanych rzeczy ;) Teoria z tym wygieciem jest raczej malo prawdopodobna. Oczywiscie jezeli te drgania masz od tamtego czasu to mogla wtedy pojsc jakas guma lub cos sie wyrwac/obluzowac, stad drgania.
Matejko - 21-08-2006, 19:24

Hugo napisał/a:
A mógł się uszkodzić któryś przegub lub wygiąć półoś po wjechaniu kołem w wyrwę w jezdni?

mogl i wlasnie to bym podejrzewal

rozumiem ze wystepuje to tylko podczas przyspieszania, jesli odpuscisz pedal albo wrzucisz na luz to tego nie czuc?

Hugo - 21-08-2006, 19:33

Matejko napisał/a:
rozumiem ze wystepuje to tylko podczas przyspieszania, jesli odpuscisz pedal albo wrzucisz na luz to tego nie czuc?

Dokładnie tak.

cns80 - 21-08-2006, 19:48

Kiedyś w Peugeocie chcieli mi ukraść felgi i poluzowali szpilki. Wtedy miałem ten sam objaw.
Hugo - 21-08-2006, 22:38

cieni napisał/a:
Kiedyś w Peugeocie chcieli mi ukraść felgi i poluzowali szpilki. Wtedy miałem ten sam objaw.

Sprawdzę. Każdą ewentualność :D :D :D

[ Dodano: 22-08-2006, 20:05 ]
Dzisiaj odkręciłem tylne koło i... Debile w zakładzie prostującym felgi wyciągnęli (albo zgubili) pierścień centrujący!!! :x Boże gdzie my żyjemy. Tylko czy w/w drgania mogą być z tej przyczyny?

KaWu - 23-08-2006, 09:45

Hugo, tak, jak najbrzardziej.