To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Check Engine zaświecił po wymianie filtra pal

andrbach - 25-08-2009, 20:15
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Check Engine zaświecił po wymianie filtra pal
Witam,
postanowiłem wymienić filtr paliwa w mojej Cari. Sama wymiana poszła mi bardzo sprawnie. Wszystko pięknie poskręcałem, ale ponieważ trochę mi się spieszyło bo zapadał zmrok, zapomniałem o odpowietrzeniu filtra paliwa. Kilkakrotna próba odpalenia samochodu oczywiście nie przyniosła oczekiwanego skutku. Za czwartą czy za piątą próbą zapaliła się kontrolka CE. Po odpowietrzeniu auto odpala za pierwszym razem i jeździ tak jak przed wymianą, ale niestety CE pali sie na stałe. Czy ten błąd można skasować i czy jazda w takim stanie jest bezpieczna dla silnika?
Za wszelkie sugestje z góry dziękuję.

Saqu - 25-08-2009, 20:21

może to nie będzie najlepsze czy coś ;P ale czy zrobiłeś restart komputera żeby wykasować błąd? bo może już go nie ma a w komputerze pamięta, że coś było ;)
ale niech się wypowiedzą też inni forumowicze :)

Anonymous - 26-08-2009, 11:32

najlepiej pojedz i wykasuj, przy okazji sprawdzisz inne bledy, ktore moga byc w pamieci no i sprawdzisz jaki blad spowodowal zapalenie kontrolki CE, prawdopodobnie przez to ze nie bylo cisnienia w ukl. zasilania bo nie odpowietrzyles ukladu,
docencik87 - 26-08-2009, 17:12

Odłącz klemę minusową na 30sec. Spowoduje to wykasowanie błędu.
Następnie odpal i popatrz czy znowu się nie zapili. Jeśli znów wyskoczy, to trzeba już sobie odczytać błąd.

pawelsonx - 26-08-2009, 17:17

nie w każdym samochodzie odłączenie klemy powoduje wykasowanie błędów. Np w moim tylko poprzez interfejs diagnostyczny.