To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Bębny- co i jak

luki_84 - 25-08-2009, 23:19
Temat postu: Bębny- co i jak
Witam wszystkich, z racji tego że lubię aktywny wypoczynek (kończy mi się urlop ) postanowiłem zajrzeć co tam słychać w tylnych hamulcach. No i nic złego nie znalazłem więc zacząłem składać. Ale .... nie mogłem z powrotem założyć bębna bo szczęki były za mocno rozchylone. Zobaczyłem pod tłoczkiem śrubę ( jak się domyślam samonapinacz szczęk) i ją wtręciłem (skróciłem). Bęben wszedł luźno jak w .... (masło) :P Jednak wydaje mi sie że to koło nie hamuje jak należy. Mam też teraz strasznie lichy ręczny. Zajrzałem do linek i widać że lewa ( ten bęben zdejmowałem) jest jakby dłuższa. Czy coś zrobiłem nie tak :-k

Pozdrawiam

Krzyzak - 26-08-2009, 07:45

skreciles samoregulator za mocno - ciagnij recznym z 1000 razy :) , to powinno sie juz ustawic (dlatego nazywa sie samoregulator)
luki_84 - 26-08-2009, 09:43

Dzięki, pocieszyłeś mnie. Myślałem że będę musiał znów rozbierać i wykręcić to ramie. :mrgreen:
Frost - 27-08-2009, 10:21

luki_84 napisał/a:
Bęben wszedł luźno jak w .... (masło)
nie może wjeśc jak w macło, musi być tak wyregulowane że wchodzi lekko ale czyć że dotyka cały czas szczęk, jak wskoczy to przy obkręcaniu kołem powinien być słyszalny lekki szmer ocierających się szczęk o bęben, wtedy jest git.
Samoregulator może je rozpręzyć ale to może potrwać lub poprostu sie nie wydażyć, bo nowy to on nie jest :D

luki_84 - 08-02-2010, 19:54

No i po czasie powiem, że "samo" się nie naciągnęło. Rozebrałem jeszcze raz i złożyłem tak jak polecił frost83, czyli dość suwliwie ale tak że mogłem ręką obrócić :mrgreen: