To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - OLEJE, FILTRY

Anonymous - 21-08-2006, 19:01
Temat postu: OLEJE, FILTRY
Witam!
Prosze o informacje jakich olei, filtrów używanie w swoich SIGMAch?
Chodzi mi o konkretne nazwy i modele.

Anonymous - 21-08-2006, 19:26

jeśli chodzi o olej do silnika to castrol syntetyk jest do tego silnika najlepszy i to nie tylko
moje zdanie.
Do skrzyni automat dextron 3 tylko pamiętaj że automat też ma filtr olelu.
Z tego co wiem to filtr ten wymienia sie co 2 wymiane oleju. :D

Anonymous - 21-08-2006, 21:20

dzięki za odpowiedź, o filtrze wiedziałem. Castrol już mi polecali w serwisie, także potwierdziłeś Best Practice's :P )
Anonymous - 03-09-2006, 12:32

setko napisał/a:
jeśli chodzi o olej do silnika to castrol syntetyk jest do tego silnika najlepszy i to nie tylko
moje zdanie.
Do skrzyni automat dextron 3 tylko pamiętaj że automat też ma filtr olelu.
Z tego co wiem to filtr ten wymienia sie co 2 wymiane oleju. :D

A ja mam takie pytanko.
Według katalogu wychodzi że do automatu idzie syntetyk ATF-II E czy dextron 3 będąc półsyntetykiem dobrze sobie radzi w tej skrzynce i czy jest to sprawdzony olej?
Nie ukrywam że wolałbym wlać na dextron 3 ,chodzi o różnice cenowe.
Niedawno kupiłem sigmę no i przygotowuje się do wymiany olejów i filtrów :D

Anonymous - 03-09-2006, 23:03

a jaki olej należy lać do sigmy do automatu - minerał czy półsyntetyk?
Anonymous - 04-09-2006, 13:23

RIPek napisał/a:
Według katalogu wychodzi że do automatu idzie syntetyk ATF-II E czy dextron 3 będąc półsyntetykiem dobrze sobie radzi w tej skrzynce i czy jest to sprawdzony olej?

Jest to olej nowszej generacji (trujka) ja takim zalalem i wiem ze wiele osob go
uzywa moje odczucie jest takie ze nawet jakby plynniej skrzynia dzialala.
a jak chcesz filtr tez zmienic to tu
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=123065644
ma do miskow za niewielkie pieniadze a filtr identyczny jak orginal od niego otrzymalem
i moge go z czysty sumieniem polecic.

kordiank2 - 05-09-2006, 17:31

mała uwaga: należałoby jednak podzielić sigmy na te z silnikiem 12v i 24v. do tych pierwszych katalogowo idzie silnikowy mineralny 15w40, a do drugich półsyntetyk 10w40. ja tam tematu nie widzę, bo wiadomo, że im wyższa półka tym olej lepszy, tylko po co np. lać w bebechy mobila jak ucieka dziurami i przez sparciałe simeringi. zmierzam do tego, że istotniejszym tematem jest raczej dbałość o kondycję silnika. a olej? mobil, texaco, castrol - są jakieś alternatywy?
Anonymous - 06-09-2006, 18:20

Może Shell?...
to bardziej pytanie... Shell 15 W40 mineral do 12v, jak znalazł?

Anonymous - 06-09-2006, 20:37

a co sądzicie na temat Valvoline ??? 10W40 MAXLIFE
Anonymous - 07-09-2006, 18:43

No to super :D
Od razu kupuję. Jeszcze tylko SETKO jakbyś mi zdradził gdzie w skrzyni ten filterek się mieści to byłbym już całkiem szczęśliwy :lol:

Krzyzak - 07-09-2006, 20:57

RIPek napisał/a:
gdzie w skrzyni ten filterek się mieści to byłbym już całkiem szczęśliwy :lol:

musisz zdjąć całą dolną pokrywę - dlatego z filtrem należy też kupić nową uszczelkę tej pokrywy - najlepiej oryginał, jeśli nie chcesz mieć problemów z wyciekami

po zdjęciu pokrywy filtr masz jak na dłoni

Anonymous - 07-09-2006, 22:38

kordiank2 napisał/a:
mała uwaga: należałoby jednak podzielić sigmy na te z silnikiem 12v i 24v. do tych pierwszych katalogowo idzie silnikowy mineralny 15w40, a do drugich półsyntetyk 10w40.?

Katalogowo to zależy w jakich tęperaturach silnik pracuje i nie ma sztywnego podziału V12 -V24. Najbardziej optymalny jest 10w 40 - 15w40 można używać w lecie kiedy tęperatura nie spada poniżej -10stopni. A pełny syntetyk fakt absurd lać do zużytego silnika tym bardziej jak taki chodził na mineralku :? ,można se tylko kuku narobić :(

Anonymous - 11-09-2006, 07:51

RIPEK uszczelke pod miske dostaniesz razem z filtrem.
Anonymous - 11-09-2006, 12:53

Już się wywiedziałem , w tym tygodniu komplecik zamawiam u tego sprzedawcy co link dałeś.
Dzięki śliczne za pomoc :D

Anonymous - 13-09-2006, 10:26

Zamówiłem u tego człowieka z allegro, ale uszczelki nie dosłął już. Wygląda na to że trzeba kupić osobno...
Lippa troszki :evil: