To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana klemy akumulatora

michalina27 - 11-09-2009, 16:37
Temat postu: [EAxx] Wymiana klemy akumulatora
Jak nie mogłam dostać się do samochodu, to okazało się, że klema luźna.
Chciałam wymienić na nową ołowianą, ale mechanicy twierdzą, że powinnam wymienić cały przewód wraz z klemą. czy rzeczywiście jest to konieczne?

matyr - 11-09-2009, 16:54

miałem ten sam problem, na szczęście wymieniłem tylko śrubę, która zaciska klemę i jest ok. Stara była już tak stara :D , że nie dało się jej do końca zacisnąć.
swinks_UK - 13-09-2009, 22:32
Temat postu: Re: problem z klemą
michalina27 napisał/a:

Chciałam wymienić na nową ołowianą, ale mechanicy twierdzą, że powinnam wymienić cały przewód wraz z klemą. czy rzeczywiście jest to konieczne?

Z lenistwa im się nie chce paprać robotą, albo nie mają zaciskarki odpowiedniej do grubych miedzianych linek.

Przewodu nie trzeba wymieniać w całości. Można zwyczajnie obciąć starą klemę i założyć nową.
W przypadku tradycyjnej klemy i połączenia na bazie tulei należy końcówkę kabla zarobić cyną i potem do tego trzeba mieć odpowiednią zaciskarkę, taką jak np. mają energetycy do grubych kabli. Połączenie musi wytrzymać duży prąd rozruchowy. Sama długość przewodu spokojnie wystarczy by odciąć kawałek z klemą i nową zarobić.
Klem bazujących na metodzie "śruby" nie polecam, bo z upływem czasu połączenie się luzuje (wibracje) i koroduje.

Można też opcję w wymianę całego kabla z już zarobioną klemą. Roboty niewiele mniej (jeśli plusowy kabel) ale wydatek większy.