[XX-92]Colt C50 i starsze - skąd obrotomierz łapie sygnał
kamil0810 - 15-09-2009, 11:57 Temat postu: skąd obrotomierz łapie sygnał mam takie pytanko skąd obrotomierz w 4G13 łapie sygnał dodam że mam gaźnik na podciśnieniach
a objawy mam nastepujące po zmianie zegarów na takie z obrotomierzem na zimnym silniku wogule nie chodzi obrotomierz po złapaniu temperatury zaczyna niby działąć ale nieraz głupieje i szukam tego przyczyny zegary raczej są ok styki przy zegarach czyściłem teraz szukam skąd łapią sygnał i czy przechodzi on przez komputer elektronik mi sprawdzał sterownik wiec tam powinno być też oki czujnika położenia wału nie mogę zlokalizować .
czy sygnał nie wychodzi z alternatora albo aparatu zapłonowego ?
rus_one - 15-09-2009, 12:13
Nie mam pojęcia skąd pochodzi sygnał, ale powinno działać plug & play. U mnie działa. Najlepiej by było pożyczyć zegary 100% sprawne i przymierzyć. Jak inne też będą świrować to coś w instalacji...
kamil0810 - 15-09-2009, 12:31
wyjołem wsadziłem i działoła wsio oki bo był jeszcze ciepły silnik potem jak odpaliłem to nie chodziły do puki nie złapał silnik temperaury to mnie dziwi ze działanie zależy od temperatury silnika i dlatego gdzieś przy silniku szukam przyczyny
tomusn - 15-09-2009, 13:11
może sam czujnik coś nie domaga, np nie smaruje się -> nie kręci -> nie daje impulsu elektrycznego na zegary.
a jak się rozgrzeje to się rozrusza i idzie
kamil0810 - 16-09-2009, 09:17
oj chyba bede musiał oddać alternator do regeneracji bo coś mi sie wydaje że to on coś szfankuje i z niego obrotomierz łapie sygnal
[ Dodano: 16-09-2009, 10:30 ]
a jednak nie z alternatora łapie sygnał myślałem ze to jak w oplach łapie z alternatora impulsy ale po wyjeciu kostki nadal działa wiec nadal pozostaje pytanie skąd łapie sygnał i gdzie tego szukać już wszystkie kostki na silniku wypiąłem i oczyściłem i jest troszkę lepiej masa na silniku też wygląda wporządku już na zimnym zaczyna działać tylko czasami wariuje na wysokich obrotach a może jednak to wina samych zegarów
Hugo - 16-09-2009, 10:35
W tym aucie chyba bierze sygnał z aparatu zapłonowego.
|
|
|