To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Jakie świece do 2.0V6, wymiana

sekiwc - 15-09-2009, 13:20
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Jakie świece do 2.0V6, wymiana
Witam, dzisiaj bylem u mechanika i sprawdzilismy ze mam cos z swiecami bo mam problemy z odpalaniem, tzn ze po nocy z ledwo co go odpalam, i siedza tam swiece platynowe, czy moge je zamienic na zwykle ? bo cenowo bardzo sie roznia ;/ jezeli ktos wie to jakie i jakiej firmy najlepiej, dzieki..
luki_84 - 15-09-2009, 20:57

kolego tu masz kilka opini:
http://www.auto-swiat.pl/...ty-opinie-.aspx

a tu masz link do katalogu: ( nie wiedziałem jaki masz dokładnie silnik)

http://www.ngkntk.pl/inde...UBISHI&m=Galant

jac33k - 18-09-2009, 14:07

Dokładnie tak jak napisał luki_84 , świece NGK.
Ja osobiście nie preferuję zakładania "platynowych" żeby "na dłużej starczyły".
Po prostu zmieniam je co dwie zmiany oleju.

Przemi80 - 26-07-2010, 13:11
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Wymiana swiec
Witam! pyt.brzmi jak bardzo skomplikowana jest wymiana swiec w V6.I jak wyglada demontaz kolektora aby dostac sie do drugiej glowicy.W chwili zakupu auto mialo 90tys.i podejrzewam ze w Niemczech te swiece wymieniane nie byly bo w ksiazce serwisowej zaden wpis na to nie wskazuje.I jak juz to jakie swiece powinienem kupic.pozdrawiam
mitsu_pl - 26-07-2010, 13:22

Z jednej strony, to tak jak widać, bez problemu wymienisz, aby dostać się do drugiej V-ki, musisz zdejmować kolektor ssący (jego górną część).
Co do rodzaju świec, to jeżeli zamierzasz jeździć na benzynie to polecam platynowe świeczki, są może i trochę droższe, ale więcej wytrzymują i są mniej zawodne...

kotos0 - 26-07-2010, 13:40

Witam wbrew pozorom wymiana jest bardzo prosta najlepiej odłączyć rurę od filtra powietrza odkręcić śruby od kolektora i zaworu egr i po sprawie. Kolektor w górę i odkręcamy świece.
Na początku też byłem tym przerażony a teraz rozkręcenie zajmuje mi na spokojnie ok 10 min. Więc bez obaw dasz sobię rade.