To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - kontrolka akumulatora?

petyer666 - 18-09-2009, 12:18
Temat postu: kontrolka akumulatora?
witam ponownie mam jeszcze jedno pytanko -od jakiegos czasu swieci mi sie kontrolka akumulatora i co jakis czas (rzadko)pali mi zarowke z prawej strony wczoraj bylem na przegladzie i koles mi powiedzial ze to alternator a w sklepie z z zarowkami powiedzieli mi ze to regolator napiecia ??? akumulator nie jest slaby bo cala zime stal w samochodzie i nawet nie mialaem z nim problemow!jak myslicie co to moze byc?
pawelsonx - 18-09-2009, 12:52

regulator
kielurkk - 18-09-2009, 20:54

sprawdź sobie napięcie ładowania zwykłym miernikiem (woltomierzem) na klemach akumulatora, jeśli przekracza 14,5 14,7 V to regulator napięcia padł w alternatorze choć nie powiedziane że tylko on bo mogło dojść do zwarcia uzwojeń z masą (obudową alternatora) i uszkodzeniu uległ regulator a może i mostek prostowniczy i uzwojenie alternatora do przewinięcia (przezwojenia). Koszt regeneracji alternatora to 150-300 zł zależy od modelu z wymianą w/w części i przewinięcia uzwojenia
Anonymous - 19-09-2009, 18:13

regulator napiecia Ci padl i podaje za wysokie napiecie tez tak mialem i po wymianie przeszlo
scur - 24-09-2009, 12:58

Witam bo u mnie też mi czasem świeci ładowanie od czasu do czasu :) wymieniłam regulator wraz ze szczotkami i nic :( bez zmian nadal błyska na jakiś czas zaświeci i zgaśnie .Zauważyłem że kontrolka zaświeci się gdy ładował ponad 15 V a gasła gdy spadło .Więc zawiozłem alternator do sprawdzenia na maszynie i wszystko OK!! ładuje 14.5 -14.6 V pod obciążeniem .Więc teraz już nie wiem o co biega szczoty ,regulator nowy za sucho ładuje ok a jak założę do auta to dalej to samo :( :(:(

I jak myślicie co z tym fantem można zrobić ????