kontrolka akumulatora? |
Autor |
Wiadomość |
petyer666
Forumowicz
Auto: mitsubihi carisma 1.6 90KM 97r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-09-2009, 12:18 kontrolka akumulatora?
|
|
|
witam ponownie mam jeszcze jedno pytanko -od jakiegos czasu swieci mi sie kontrolka akumulatora i co jakis czas (rzadko)pali mi zarowke z prawej strony wczoraj bylem na przegladzie i koles mi powiedzial ze to alternator a w sklepie z z zarowkami powiedzieli mi ze to regolator napiecia ??? akumulator nie jest slaby bo cala zime stal w samochodzie i nawet nie mialaem z nim problemow!jak myslicie co to moze byc? |
_________________ benio |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 18-09-2009, 12:52
|
|
|
regulator |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:54
|
|
|
sprawdź sobie napięcie ładowania zwykłym miernikiem (woltomierzem) na klemach akumulatora, jeśli przekracza 14,5 14,7 V to regulator napięcia padł w alternatorze choć nie powiedziane że tylko on bo mogło dojść do zwarcia uzwojeń z masą (obudową alternatora) i uszkodzeniu uległ regulator a może i mostek prostowniczy i uzwojenie alternatora do przewinięcia (przezwojenia). Koszt regeneracji alternatora to 150-300 zł zależy od modelu z wymianą w/w części i przewinięcia uzwojenia |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
BH20 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2009, 18:13
|
|
|
regulator napiecia Ci padl i podaje za wysokie napiecie tez tak mialem i po wymianie przeszlo |
|
|
|
 |
scur
Nowy Forumowicz
Auto: 1.8 GDI 2000r.
|
Wysłany: 24-09-2009, 12:58
|
|
|
Witam bo u mnie też mi czasem świeci ładowanie od czasu do czasu wymieniłam regulator wraz ze szczotkami i nic bez zmian nadal błyska na jakiś czas zaświeci i zgaśnie .Zauważyłem że kontrolka zaświeci się gdy ładował ponad 15 V a gasła gdy spadło .Więc zawiozłem alternator do sprawdzenia na maszynie i wszystko OK!! ładuje 14.5 -14.6 V pod obciążeniem .Więc teraz już nie wiem o co biega szczoty ,regulator nowy za sucho ładuje ok a jak założę do auta to dalej to samo :(:(
I jak myślicie co z tym fantem można zrobić ???? |
_________________ scur |
|
|
|
 |
|