To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Trzeci stop - przestał działać.

wojtas20 - 24-09-2009, 06:49
Temat postu: Trzeci stop - przestał działać.
Witam.
Pare dni temu trzeci stop po prostu przestał działać. Pomyślałem że spaliła się żarówka, zdemontowałem wczoraj wszystko dostałem się do żarówek wymieniłem wszystkie (4) na nowe i dalej nie działa. Nie widzę jakichś pozrywanych kabli itp (nie bardzo się znam na elektryce) czy ta lampka jest podpięta pod jakiś bezpiecznik? Może to jest przyczyną.
Czekam na jakieś sugestie bo zależy mi na tym żeby mieć trzeci stop.
Może coś mi się uszkodziło bo nie ukrywam że bardzo często używam tylnej klapy...

ZEROSUPER - 24-09-2009, 08:24

Najprawdopodobniej przetarte kable w gumowej tuli łączącej klape z budą. Ja tak miałem, stop raz świecił raz nie świecił. Kable były przytarte i robiła sie zwara. Tak więc sprawdź to. A bezpiecznik ma wspólny z tylnymi światłami stop.
wojtas20 - 25-09-2009, 20:39

ZEROSUPER, nie widać od zewnątrz zeby kable byly zniszczone, wiesz gdzie mogę ewentualnie kupić takie kable i jaki to będzie koszt? idzie z tym zrobić samemu (a jesli tak to w jaki sposob sie do tego zabrac?) czy potrzebna fachowa ręka?
Anonymous - 25-09-2009, 22:30

co masz na myśli że od zewnatrz nie widać uszkodzenia kabli zdemotowałes gumowy przepust łączacy klape z kabiną jest tam wiązka kabli trzeba dobrze obejżec odwijając izolacje którą są owinięte kabelki na 90% jest przerwany kabel jeszcze jedno pytanie czy wszystko z tyłu cari działa wycieraczka ,światła w klapie
Matejko - 26-09-2009, 09:35

jeszcze mozesz sprawdzic, gdzie sa podlaczone kable - u mnie w cari byly na zaciskowe szybkozlaczki, ktore czasem sie rozlaczaly i trzeba je bylo sciskac, tak zeby sie zatrzasly na przewodzie
Anonymous - 27-09-2009, 12:13

Ja u siebie w Cari miałem taki sam problem i rozwiązaniem było w lewym reflektorze przykręcenie masy w inne miejsce. Stare na pierwszy rzut oka było ok. a jednak stop nie świecił. Pozdrawiam.