To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Zywica

biriapro - 02-10-2009, 21:50
Temat postu: Zywica
W niedługim czasie przy odrobinie chęci planuje troche pociapać żywicą po tylnych boczkach w bagażniku(plastik) i teraz pytanie czym obłożyć boczki i ile warstw maty będzie wystarczająca.Pozdrawiam
Chooper - 02-10-2009, 22:34

chcesz zrobić skrzynię przylegającą do boczków ?
wyłożyć z luzem boczki folią (np. malarską) , a nakładać tyle warstw aż będzie to sztywne, stabilne i nie połamiesz tego jak mocniej naciśniesz. IMO 3 to minimum. między każdym oklejaniem weź gruby papier lub tarczę i pościnaj gzuby/zadziory po wcześniejszym klajstrowaniu, tak aby kolejne warstwy dobrze do siebie przylegały.

biriapro - 02-10-2009, 22:49

I myślałem żeby całość od środka wyłożyc matami głuszącymi w końcu to plastik.
Anonymous - 03-10-2009, 01:06
Temat postu: Re: Zywica
biriapro napisał/a:
W niedługim czasie przy odrobinie chęci planuje troche pociapać żywicą po tylnych boczkach w bagażniku(plastik) i teraz pytanie czym obłożyć boczki i ile warstw maty będzie wystarczająca.Pozdrawiam

Dlaczego chcesz te "boczki" "pociapać" żywicą?

rosomak1983 - 03-10-2009, 02:41

KamykGdynia napisał/a:
Dlaczego chcesz te "boczki" "pociapać" żywicą?

no własnie... moze mozna cos lepszego zrobić w tym kierunku :wink:

biriapro - 03-10-2009, 09:19

O co chodzi...w lancelocie w bagażniku wystają nadkola chcę to wszystko wypłaszczyć mając przy tym skromne bo skromne komory na dwie 10-ki na stałe.Zabudowa nie będzie kolidować w praktyczność kombi.Drugą zaletą będzie płaska powierzchnia do montazu wzmacniaczy,siedzenia sa za małe.
Anonymous - 04-10-2009, 09:21

Hm... nie wiem jak to w lancerze wyglada ale na twoim miejscu zdemontowalbym w/w plastiki i budował obudowy dla subów i wzmacniaczy od podstaw.
W przypadku obudów do subów liczy sie sztywność i możliwie niski rezonans wiec taka scianka powinna mieć ok 5mm grubości min. zeby spełniać swoje zadanie.
Gdzie tylko to możliwe stosuj mdf, nawet ten o gr 6mm jest duzo bardziej sztywny niż laminat.
Jezeli zabudowa miałaby służyć tylko jako maskownica dla poprawnie przymocowanych wzmaków to można sie bawic w przebudowe org. plastików- w przypadku suba dochodzą drgania więc obawiam sie że cała konstrukcja moze okazać się za mało sztywna.
Jezeli masz taka mozliwosc umiesc jakas fotke zebysmy widzieli "o czym do nas rozmawiasz" :)
Zdjęcie mowi wiecej niz 100 slów :)

Pozdr.

1grzecho - 04-10-2009, 10:48

biriapro, obklejasz taśmami malarskimi albo tak jak ja użyłem takiej aluminiowej tasmy przylepnej którą zakupiłem w castoramie

jesli dasz tak jak ja od 6ciu do 10ciu warstw to nie ma prawa nic drgać, gwarantuje ci to. ja przód, góre i dół subów zrobiłem z mdfu tył jest z żywicy[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
oczywiście suby poszły na platiki

biriapro - 04-10-2009, 13:31

http://img3.imageshack.us/gal.php?g=zdjcia0156.jpg

[ Dodano: 04-10-2009, 15:22 ]
I tak...Ta płaska powierzchnia na styku wychodzącego nadkola mdf 18 góra także dół być moze też mdf ale pomyśle no i tył żywica.Na allegro 5,5 kg poliester 55 zł mate mam dość grubą o mocną no i na koniec ze 2-3 maty elastyczne od środka.

Anonymous - 04-10-2009, 15:42

1grzecho napisał/a:
obklejasz taśmami malarskimi albo tak jak ja użyłem takiej aluminiowej tasmy przylepnej którą zakupiłem w castoramie

Malarskie nie bardzo - pomimo pokrycia woskiem część z nich dość łatwo nasiąka żywicą.
Aluminiowa taśma to bardzo dobre i sprawdzone rozwiązanie.
Pozdr.

biriapro - 04-10-2009, 18:38

No dobra a folia,bo faktycznie papier może nasiąknąć tylko czy żywica się nie przeżre przez folie?
1grzecho - 05-10-2009, 16:29

biriapro napisał/a:
a folia

nie, nie przeżre