Carisma - FAQ - [Cari 1.9TD] Carisma 1.9 TD - pytanie o silnik
Pelpus - 15-10-2009, 22:32 Temat postu: [Cari 1.9TD] Carisma 1.9 TD - pytanie o silnik Witam wszystkich Mitsumaniaków
Mam pytanko odnośnie silnika Carismy 1.9TD.
W tym modelu jest silnik Renault czy ktoś wie może w jakich modelach Renault były one montowane?
Będę wdzięczny za pomoc.
Kmer - 15-10-2009, 22:45
Pelpus, poczytaj tu http://forum.mitsumaniaki...t=carisma+1.9td
Pelpus - 16-10-2009, 01:58
Sorki ale nie ma tam nic poza piszczącymi klockami i paroma innymi usterkami które się trafiają w tym modelu.
maciej_edi - 16-10-2009, 07:24
1.9td F8QT siedział w poczciwej 19-stce chyba w megance i volvo s/v 40
pamar - 16-10-2009, 07:54
Pelpus http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40312 tutaj jest wszystko łącznie z fotkami
Pelpus - 18-10-2009, 13:48
Dzięki za pomoc. Już wiem wszystko co potrzebowałem.
Pytałem o te silniki bo poszukiwałem czujnika prędkości, ale okazało się, że te od "renuwek" nie bardzo się nadają. Niby z wyglądu te same(gabaryty te same) ale generują trochę inny sygnał bo po włożeniu do Carismy prędkościomierz pokazuje znacznie większą szybkość. Mam już namiary na taki czujnik bezpośrednio od Carismy także po zamianie mam nadzieję, że wszystko wróci do normy.
miszka1 - 09-11-2009, 13:11
jak drogi jest ten czujnik
[ Dodano: 09-11-2009, 13:42 ]
mam problem jak jest zimy silnik to bardzo zle palila jak odpali to ledwo i puszca ostra hmure dymu czarnego wymienilem swiece to odpalila ale nie miala takiej mocy co zawsze odpowietrzylem i niechce odpali a ktos ma moze zdjecie przewodow do wtryskiwaczy car 1.9z silnikiem od renauta
pawelsonx - 09-11-2009, 14:11
Zacznij od czytania błędów opis w dziale faq bo może czujnik padł.
w sumie każdą naprawę tak się zaczyna w silnikach z ecu.
Co do mocy to obstawiał bym jakoś paliwa czy nie zalałeś np letniego diesla przy niskich temperaturach wytrąca się parafina .
Nie wiem czy jest grzałka w baku a jak jest czy działa.
Sprawdź egr jak dobrze pamiętam na zimnym załącza się wcześniej i może się zacina.
goblin_85 - 15-03-2010, 12:29
Witam, mam podobny problem z silnikiem TD . Kupilem nowe swiece (Denso) i problem nie zniknal. Rano zawsze jak odpalam to bardzo ciezko mu to idzie. Świece dzialaja, zwykle jakies 14 sekund sie rozgrzewaja. Jak silnik się nagrzeje to nie ma problemow ani z odpalaniem ani z jazda. Zawsze leje BP Diesel Ultimate. Co moze sie dziac?
Mam jeszcze poboczne pytanie: jestem po wymianie uszczelki pod glowica, rozrzadu, paska klinowego, swiec etc. Po odebraniu autka od mechanika zauwazylem ze pali mi wiecej niz przez remontem- co moze byc przyczyna? pali 1-1,5 litra ropy wiecej
Pozdrawiam
LEWY - 15-03-2010, 12:47
nie osądzam mechanika ale może źle złożył ten rozrząd i stąd problemy z odpalaniem i zwiększone spalanie,
u mnie było podobno 2tysiące znaków porobionych na rolkach, może Masz ten sam problem że mechanik pomylił się o ząbek.
goblin_85 - 15-03-2010, 12:55
Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję że to tylko to a nie coś większego.
Pozdrawiam
Andrew - 15-03-2010, 13:17
goblin_85, sprawdź czy się znaki zgadzają na rozrządzie, być może jest źle ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu i stąd problemy z rozruchem...
pawelsonx - 16-03-2010, 18:18
kąt wyprzedzenia zapłonu to jest w silniku benzynowym
w silniku diesla jest to kąt wyprzedzenia wtrysku
w przypadku naszych miśków można nazwać statyczny kąt wtrysku.
Obowiązkowo się to sprawdza w każdej ingerencji w pasek rozrządu.
Andrew - 16-03-2010, 18:22
pawelsonx napisał/a: | w silniku diesla jest to kąt wyprzedzenia wtrysku | przepraszam omyłkowo wpisałem "zapłonu"
Pozdrawiam.
goblin_85 - 17-03-2010, 09:49
byłem w zeszłym tygodniu u mechanika, przedmuchal uklad chlodzacy i auto grzalo w srodku jak szalone:P
Jeżeli chodzi o utrudnienia z porannym odpalaniem- był to źle ustawiony kąt wstrysku. Dodatkowo okazalo sie ze swiece sa do wymiany, bo wogole nie grzeja (byly pokryte czarnym osadem). Dziwi mnie fakt ze tak szybko mogly sie popsuc (zalozylem je niespelna miesiac temu, myslalem ze firma Denso jednak dluzej wytrzyma).
|
|
|