To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Kontrolka smarowania miga przy większych obrotach

altmarcin - 17-10-2009, 20:30
Temat postu: Kontrolka smarowania miga przy większych obrotach
Auto postało kilka godzin tyłem na podjeździe (kleiłem przedziurawiony zbiornik paliwa) i teraz kontrolka smarowania (ta olejarka bez falki pod spodem) miga przy większych obrotach. Kontrolka świeci się po włączeniu zapłonu i gaśnie po odpaleniu ale po zwiększeniu obrotów miga. Stan oleju OK.

Co to może być?

P.S.
A tak przy okazji to jaka jest różnica między kontrolkami: olejarka i olejarka z falką pod spodem? Bo nie mam niestety instrukcji do pajero II.

Faraonix - 18-10-2009, 01:21

nie jestem pewien ale ta bez to pewnie cisnienie a ta z falka to pewnie niski poziom. Moze masz zapchany filtr oleju i przy niskich obrotach nadaza przeplywac olej a przy wyzszych juz nie daje rade. Dawno zmieniales olej i filtr ?
altmarcin - 18-10-2009, 17:25

Dałem autu pochodzić godzinkę na wolnych obrotach i ... problem znikł. To musiała być wina tego postoju na podjeździe, wtedy olej mógł zalać czujnik. Ale chociaż wiem teraz, że czujnik reaguje :)
Przekonałem się osobiście dlaczego w porządnym sprzęcie terenowym (np. BWP-1) smarowanie jest uniezależnione od pochyłości terenu (tzw. sucha miska olejowa).

pajerak - 27-10-2009, 18:02

Z prawej strony patrząc od spodu auta masz czujnik oleju do którego idzie jeden przwód zobacz czy przewód jest dobrze podłączony do czujnika bo jak złapie mase to efektem będzie mrugająca kontrolka !!! Pozdro !!! jak cuś to mam zbiornik do pajerki tanio oddam !!! Pozdro !!!
altmarcin - 12-12-2009, 17:18

Tak, to była sprawka odłączonego przewodu od czujnika ... uff ... nareszcie nie stresuję się że mam słabe smarowanie i silnik do remontu :lol: