To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Niewymienialny sworzeń??

PABLO998 - 19-10-2009, 22:37
Temat postu: Niewymienialny sworzeń??
Witam!! mam Colta 1,5 12V 91 r. Coś mi stuka w układzie kierowniczym. Zarówno na forum jak i od mechanika dowiedziałem się ,że przyczyną jest sworzeń wachacza. Czy to możliwe, aby sworzeń wachacza był niewymienialny (tzn. trzeba go wymienić razem z całym wachaczem?). Mechanik stwierdził,iż z prawej strony(strona z której mam uszkodzony sworzeń) owego sworznia nie da się wymienić, bez wymiany całego wachacza, natomiast z lewej jest możliwa wymiana samego sworznia.
dekolt - 19-10-2009, 22:46

chyba jakieś gupoty opowiada, mi dwa kilka dni temu wymieniał mechanior z prawej strony lub lewej.... ale mszę sprawdzić po nim, czy wogóle wymienił ;)
PABLO998 - 19-10-2009, 22:48

ale on twierdzi , że jeden wachacz już był wymieniany i stąd ta różnica
szkodnik - 20-10-2009, 07:58

W orginalnym wachaczy da się wymienić sam sworzeń, zamiennik kosztuje 32 zł i ok godziny roboty. Wymieniałem jakiś czas temu w swoim właśnie z prawej strony.
Anonymous - 20-10-2009, 19:26

Powinien być wymienny, ja osobiście nie spotkałem colta c50 gdzie nie byłby wymienny wahacz, a przepracowałem około roku w warsztacie gdzie tylko naprawiało się auta japońskie, przeważnie mitsubishi, i na powiedzmy około 10 coltów czy też lancerów, w każdym był wymienny sworzeń.... w moich 5 autach serii c50 i c60 też były wymienne:) może mechanik ma mega rabaty w sklepie motoryzacyjnym a Ciebie policzy za wahacz normalnie, w sensie że próbuje naciągnąć ;]
Hugo - 21-10-2009, 00:00

szkodnik napisał/a:
W orginalnym wachaczy da się wymienić sam sworzeń
Dokładnie masz rację. W zamiennikach wahaczy sworznie są niewymienne, więc PABLO998 prawy wahacz masz w zamienniku, a lewy jeszcze oryginał.
PABLO998 - 21-10-2009, 20:05

I widocznie tak jest, bo zamówiłem nowy wahacz (zamiennnik) i sworzeń w nim jest niewymienny. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam