To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Pstryk przy kierownicy.

kamilkampo - 31-10-2009, 01:22
Temat postu: Pstryk przy kierownicy.
Witam.jestem posiadaczem nowego Outlandera 2.0 DID od 7 dni. Niepokoi mnie fakt że przy ruchach kierownicą coś pstryka:/ (przeskakuje). lekki ruch np.w prawo i następuje pstryk coś podobnego do dźwięku migacza. czy to może być jakaś usterka fabryczna? czy to tak ma być? i druga sprawa na początku gdy wsiadłem do auta wydawało mi sie że przy wdepnięciu pedału gazu, auto dostawało lekkiego kopacza,lekko wciskało w fotel.... :) a teraz przejechane mam około 400 km po tygodniu użytkowania i nie odczuwam już tego... tak jakby auto sie uspokoiło:/ nie wiem czy to moje błędne wrażenie czy tak poprostu sie dzieje, dociera sie? zmniejsza sie moc? nie przekraczam 3000 obrotów.z góry dziękuje za informacje:)pozdrawiam.
Hiszpan - 31-10-2009, 06:44

kamilkampo, co do pstrykania to najprawdopodobniej to mechanizm wyłączania kierunkowskazów.
Musi pstryknąć, zaskoczyć aby jak kierownica wraca mechanizm mógł pociągnąć dźwignię kierunku na swoje pierwotne położenie. :p
Tyle, że u mnie albo nie zwróciłem na to uwagi albo po prostu tego nie słychać. :roll:

Co do tego drugiego to nie podejrzewam, by po 400 km mogło się coś zmienić. Jeżeli jest to wyraźnie odczuwalne i faktycznie czujesz duży spadek mocy polecam serwis.
Może też być tak, że po prostu już się oswoiłeś z Outkiem i po tych przejechanych km nic się nie zmieniło tylko Twoje odczucia są inne. ;)

Pozdrawiam

Krzysiek_slask - 31-10-2009, 08:05
Temat postu: Re: Pstryk przy kierownicy.
kamilkampo napisał/a:
Witam.jestem posiadaczem nowego Outlandera 2.0 DID od 7 dni. Niepokoi mnie fakt że przy ruchach kierownicą coś pstryka:/ (przeskakuje). lekki ruch np.w prawo i następuje pstryk coś podobnego do dźwięku migacza. czy to może być jakaś usterka fabryczna? czy to tak ma być?

Nie chce Cie martwic kolego, ale w poprzednim aucie mialem podobnie i winna okazala sie maglownica. :(

Efekt mialem podobny do tego, ktory opisujesz - delikatny wyczowalny opor na kierownicy, choc tylko przy skrecie w jedna strone. Opor byl na tyle malo wyczuwalny ze mozna go bylo porownac z reakcja potencjometru balans w jakimkolwiek amplitunerze (wyraznie czuc kiedy przycisc sie wycentruje).

Tak czy inaczej - pojechalbym z tym do ASO (auto pewnie na gwarancji)

przem_ - 31-10-2009, 08:31
Temat postu: Re: Pstryk przy kierownicy.
kamilkampo napisał/a:
i druga sprawa na początku gdy wsiadłem do auta wydawało mi sie że przy wdepnięciu pedału gazu, auto dostawało lekkiego kopacza,lekko wciskało w fotel.... :) a teraz przejechane mam około 400 km po tygodniu użytkowania i nie odczuwam już tego... tak jakby auto sie uspokoiło:/ nie wiem czy to moje błędne wrażenie czy tak poprostu sie dzieje, dociera sie? zmniejsza sie moc? nie przekraczam 3000 obrotów.z góry dziękuje za informacje:)pozdrawiam.

Mnie definitywnie przestało wciskać po drugim przeglądzie: pierwszy - klocki, drugi - tarcze (i klocki chyba też) do wymiany. Od tej pory mam zuzycie paliwa w mieście takie, jak piszą w instrukcji (a oni to chyba określali w nocy i w Japonii) :mrgreen:

kamilkampo - 31-10-2009, 09:06

Co do tych pstyków w kierownicy to pewnie tak ma być ,ale dla pewności wyśle maila do serwisu z zapytaniem o prawidłowe działanie, no chyba że bardzo będzie mi to przeszkadzać to podjade do ASO bo przecież auto na gwarancji:) ze spadkiem mocy to może jednak odczucie przyzwyczajenia do auta, pracy silnika. Wcześniej jeździłem Fiatem Baravą na benzynie no i przerzuciłem sie nagle na takiego smoka:) więc pierwsze wraźenia były napewno ekscytujące a teraz to juz chyba standard:) dzięki wielkie za odpowiedzi.
tomekrvf - 01-11-2009, 23:45

kamilkampo napisał/a:
Niepokoi mnie fakt że przy ruchach kierownicą coś pstryka:/ (przeskakuje).

Pstryka przy włączonym silniku czy przy wyłączonym?

sailax - 02-11-2009, 08:49

"Pstrykanie" przy skręcaniu może być spowodowane przez (złużycie, wadliwą konstrukcję lub innego typu pierdoły...) "taśmy" która znajduje się pod kierownicą albo ( i tutaj będzie gorzej i drożej ) kolumny kierownicy bądź magla, czasami pomaga zwykłe przykręcenie śrub a w niektórych przypadkach trzeba niestety coś wymienić... radze jechać do speców...
mitsu00 - 03-11-2009, 15:02

Wciska w fotel przy przyspieszaniu silnikiem 2.0 Tdi??? Ciekawe....

Pozdr.

przem_ - 04-11-2009, 15:30

Wyraźnie było napisane LEKKO wciska w fotel
K.K - 29-01-2010, 17:48

takie pstrykanie miałem u siebie w aucie. Na początku wymienili mi przełączniki kierunkowskazów, problem powrócił, wymienili ponownie, także problem wrócił. Serwis postanowił wymienić SRS w kierownicy- było dobrze przez 2 tyś km i ponownie się zjawiłem w ASO. Serwis postanowił wymienić mi kolumnę kierownicy i problem już nie powrócił. Z resztą mało u mnie w aucie części, które nie zostały wymienione.
jmgmotocykle - 29-01-2010, 20:37

Cytat:
Z resztą mało u mnie w aucie części, które nie zostały wymienione.

...i TO jest najsmutniejsze w naszym mitsumaniakowaniu... :snakeman:

Steff - 30-01-2010, 00:33

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
to powinno być przestrogą dla innych