To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - Światła mijania świecą na wyłączonym zapłonie.

Epiqr - 03-11-2009, 10:29
Temat postu: Światła mijania świecą na wyłączonym zapłonie.
Witam.

Mam może trochę głupie pytanie, ale nie znalazłem na forum nic na ten temat. Mianowicie, mogę wyłączyć silnik i nawet wyjąć kluczyki a nadal jestem w stanie zaświecić światła mijania. Do tej pory w każdym samochodzie z jakim sie zetknąłem po wyłączeniu zapłonu świeciły sie jedynie światła postojowe. Więc moje pytanie brzmi: czy to normalne w tym modelu? Czy może poprzedni właściciel coś pogrzebał w instalacji, ewentualnie czy to jakaś usterka?
Dziękuje za odpowiedź :)

Koyocik - 03-11-2009, 12:25

Wszystkie mitsubishi, z jakimi miałem do czynienia tak mają. Normalne, nie przejmuj się.

Edit po poście Krzyżaka: a jednak nie. A byłem przekonany, że tak wszystkie miśki mają. Przepraszam za wprowadzenie w błąd - niezamierzone.

Krzyzak - 03-11-2009, 12:39

Epiqr napisał/a:
czy to normalne w tym modelu?

nie, to nie jest normalne
mijania moga sie swiecic co najwyzej w pozycji ACC, natomiast po wylaczeniu jedynie postojowe

Hugo - 03-11-2009, 17:04

Krzyzak napisał/a:
mijania moga sie swiecic co najwyzej w pozycji ACC, natomiast po wylaczeniu jedynie postojowe
Napewno? W Galancie mogę włączyć wszystkie światła (postojowe, mijania, długie, przeciwmgielne przednie i razem z włączonymi światłami mijania również przeciwmgielne tylne jednocześnie trzymając kluczyk w ręku.
Koyocik - 03-11-2009, 18:04

Dodam na usprawiedliwienie, że świecące światła niezależnie od kluczyka mają na pewno: Colt CA0, Colt CJ0, Galant E5X, Galant EA0, Lancer EVO VI. Sprawdzone empirycznie, niejednokrotnie.
Epiqr - 03-11-2009, 23:11

Mimo że sprawa nie została rozstrzygnięta :P to przynajmniej wiem już, że w niektórych miskach tak jest wiec chyba nie mam sie o co martwić ;)

@ Koyocik, oj ja też chciałbym sprawdzić co bądź w Lancerze EVO VI :D Śni mi sie to auto po nocach ;)

Dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Krzyzak - 04-11-2009, 08:31

no to stracilem pewnosc, bo ja do tej pory zawsze spotykalem sie z faktem wylaczania mijania/drogowych po wyjeciu kluczyka - ot taki patent japoncow, zeby aku nie rozladowac, gdy sie zapomni wylaczyc...
danniell - 04-11-2009, 11:23

Całkowicie normalne że miajania świecą bez kluczyka - z resztą po co byłby "buczek" jak nie wyłączymy świateł. Każdy starszy "japończyk" tak ma - chyba że jest przerobiony u magika w garażu lub zakładzie - założony układ wyłączający światła mijania po wyłączeniu zapłonu.
tomusn - 04-11-2009, 12:15

u mnie mijania nie świecą po wyjęciu kluczyka, a "buczek" sam podłączyłem do postojowych, bo jak podłączałem do mijania to po wyjęciu kluczyka i tak zmieniał na postojowe
Hugo - 04-11-2009, 18:41

W moim byłym CA0, brata byłym CJ0 i ojca Daihatsu Ferozie żadne światła nie gasną po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.
Krzyzak - 05-11-2009, 08:41

ok, czyli widac po ok. 1992 japonce zrobili totalnego babola i zaczeli montowac system francuski (z ktorego francuzi zrezygnowali), ktory w skrajnych przypadkach (brak/awaria brzeczka) spowoduje rozladowanie aku
wczesniej na 100% mijania gasly po wyjeciu kluczyka, pozostawaly tylko postojowe

josie - 05-11-2009, 10:19

Krzyzak napisał/a:
widac po ok. 1992 japonce zrobili totalnego babola

Przed 1992 też - nie montując brzęczka w standardzie, przez co skatowałem kilka razy aku. Same postojówki w C50 wezmą ok 50W więc też słodko nie jest.
A czy system francuski nie wiem - ale w oplu też mogę włączyć wszystko bez kluczyka.

halbog - 05-11-2009, 10:19

Specjalnie wczoraj wracając z 2 zmiany, w garażu zrobiłem test. Oto jego wyniki: przy wyłączonym silniku, z kluczykami w garści, w moim MSS mogę włączyć światła: postojowe, mijania, drogowe, przeciwmgłowe przednie i tylne, a naciskając hamulec stopy też :shock: Noż kurdeż choinka, no nie :mrgreen:
Pozdrawiam
Bogdan

Koyocik - 05-11-2009, 11:18

Wycofuję przeprosiny :)
Najfajniej jest to rozwiązane moim zdaniem w fiatach - wyciągasz kluczyk, wszystko gaśnie, jak chcesz na postojówkach zostawić, to trzeba kluczyk w specjalne położenie do tyłu - fajne, nie trzeba pamiętać o światłach w żadną stronę.

Hugo - 06-11-2009, 23:57

Koyocik napisał/a:
Najfajniej jest to rozwiązane moim zdaniem w fiatach
Dokładnie.