Pajero III - [3.2 DID] Czujnik fotoelektryczny
watcher79 - 04-11-2009, 11:49 Temat postu: [3.2 DID] Czujnik fotoelektryczny Przeglądając instrukcję natknąłem się na informację o czujniku fotoelektrycznym.
Zastanawia mnie do czego to służy.
W Nissanie Pathfinderze jest takie coś ale jest też możliwość ustawienia świateł w położenie AUTO.
Wtedy włączają się one w zależności od tego czy jest ciemno czy nie.
W PIII nie ma takiej opcji. Do czego więc służy ten czujnik ?
Patryk32 - 04-11-2009, 13:39
watcher79 napisał/a: | jest też możliwość ustawienia świateł w położenie AUTO.
Wtedy włączają się one w zależności od tego czy jest ciemno czy nie. |
może czujnik automatycznie reguluje ("podnosi lub obniża") światła
Np: w przypadku gdy tył jest załadowany i "niżej siedzi" niż przod to światła są obniżane aby nie dawały innym po oczach
watcher79 - 04-11-2009, 15:23
Nie rozumiem.... Przecież to jakieś czujniki przechyłu samochodu byłyby potrzebne ale nie sądzę żeby to kiedykolwiek udało się zautomatyzować. Wystarczyłoby wjeżdzać pod górę żeby światła same zmieniały położenie co byłoby błędne.
Ja piszę o czujniku fotoelektrycznym, który reaguje na natężenie oświetlenia.
tomquat - 04-11-2009, 20:19
stawiam na climatronic
oprócz pomiaru temperatury wewnątrz mierzy natężenie światła - w słońcu podniesie się temperatura wewnątrz, więc klima zareaguje z wyprzedzeniem.
Tak to sobie wymyśliłem, ale zestawienie tego czujnika z czujnikiem temp. wew. mnie natchnęło
Patryk32 - 03-01-2010, 00:14
Kolega wyzej ma racje
Wczoraj gadalem ze znajomym i mowil ze to czujnik od climatronik trzeba nastawić wszystko na AUT i gdy czujnik nagrzeje się od słońca to klima bedzie chłodzic wedlug uznania komputera
tomquat - 05-01-2010, 08:46
Cytat: | Kolega wyzej ma racje | yes, yes, yes....
Jeszcze parę miesięcy i można będzie przetestować czy działa
|
|
|