To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.3] [SILNIK] Jak wymienić świece ?

Fragu - 01-09-2009, 13:49
Temat postu: [MSS 1.3] [SILNIK] Świece !
Witam.

Kupiłem świece do tatowego mss'a, NGK. Przy wymianie okazało, że różnią się od tych które siedziały w środku. Różnią się końcówką, na starych są 2 takie zagięte blaszki (nie wiem jak to się nazywa), nowe mają tą blaszkę tylko z jednej strony. Poza tym pasują idealnie i samochód śmiga elegancko. O co w tym chodzi? :roll:

cns80 - 01-09-2009, 14:34

Wcześniej miałeś świece dwuelektrodowe. A teraz masz zwykłe. Jeśli parametry według katalogu są OK to będzie dobrze, bo te dwuelektrodowe mają sens tylko przy wysokich obrotach, których twój silnik nigdy nie osiągnie.
Fragu - 01-09-2009, 14:56

Cns dzięki za wyjaśnienie, pomógł" poleciało. Pozdro :D
mkzibi - 09-11-2009, 10:27
Temat postu: [MSS 1.3] [SILNIK] Jak wymienić świece ?
Witam! Space Stara ma od niedawna. jak już pisałem w jednym z postów nagle przestał odpalać. Postanowiłem wymienić układ zaplonowy. Zaczynam od: świece, kable WN, kopułka, ewentualnie cewka. I tu moje główne pytanie. Jak wymienić świece? Czy muszę zdjąć ta pokrywę zaworów? Trochę mnie to martwi bo w VW miałem świece na wierzchu a tu ich nie widać.

Jeśli zdejmę pokrywę to pewnie i uszczelkę muszę podmienić a może coś jeszcze?

Anonymous - 09-11-2009, 12:07

Nie musisz zdejmować pokrywy. Wystarczy ze wyciągniesz te 4 elementy, które zaznaczyłem. Nie bój się pociągnąć, tam jest ciasno a one ze świecy też muszą zejść. Jak już je wyjmiesz to długim kluczem sięgniesz świecy.

mkzibi - 09-11-2009, 13:06

djandrew napisał/a:
Nie musisz zdejmować pokrywy. Wystarczy ze wyciągniesz te 4 elementy, które zaznaczyłem. Nie bój się pociągnąć, tam jest ciasno a one ze świecy też muszą zejść. Jak już je wyjmiesz to długim kluczem sięgniesz świecy.

[url=http://images41.foto...48m.jpg]Obrazek[/URL]

Te gumowe elementy to połączenia do świec już je zdejmowałem tylko miałem obawy czy sięgnę świecy i zastanawiam się czy jak wykręcę świecę to czy mi nie wypadnie do środka bo klucz może jej nie utrzymać. Jak to w praktyce wygląda.

Anonymous - 09-11-2009, 16:15

śmiało możesz odkręcać świece. Jak spadnie to też nie masz co się bać, do środka nie wpadnie bo nie ma jak, przecież jest gwint ;)
tomusn - 09-11-2009, 17:07

klucz powinien mieć gumową wkładkę, świeca powinna utknąć w tej gumie i ją wyciągniesz