To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C5xA] Jaki adapter wycieraczek

alex1000 - 17-11-2009, 19:46
Temat postu: [C5xA] Jaki adapter wycieraczek
Witam.
Złamał mi się adapter wycieraczek, nie wiem czy dobrze to nazwałem, to jest taki plastikowy element przykręcony do ramienia wycieraczek do którego zamocowane jest pióro wycieraczek. Teraz mam problem, bo bez wycieraczek trudno jeździć, a w sklepie jak się zapytałem o ten element to się dowiedziałem iż można go kupić razem z piórem. No i teraz problem polega na tym że szukam w internecie odpowiedniego pióra i nie mam pewności czy ono będzie miało odpowiedni adapter. Zdążyłem się z orientować iż tych adapterów jest kila, dlatego muszę zadać pytanie jaki symbol ma adapter do naszego Colta?

Krzyzak - 17-11-2009, 20:10

na pewno mozna kupic w ASO - oryginalny
pamietam, ze kupowalem taki od Japaneze za kilka zl - co prawda do Galanta, ale wiem, ze sa w sprzedazy

Anonymous - 17-11-2009, 21:08

na 99% jak kupisz najtansze pióro w markecie bedzie tam komplet takich adapterów
ryba_84 - 18-11-2009, 11:48

dyzio007 mylisz się. kupiłem ze 4 sztuki wycieraczek i nie było takiego adaptera potrzebujesz chyba na 8 czy 7 mm wsuwanego na ramie?
tomusn - 18-11-2009, 13:44

kup ALCA, jak nie będziesz mógł dopasować, to zrób zdjęcia, bo się nie domyślimy
alex1000 - 18-11-2009, 16:40

Tak tak, chodzi o taki nakładany na ramię wycieraczki i przykręcona dwiema śrubkami i na 100% trzeba kupić specjalne pióra wycieraczek z którymi będzie ten adapter. W większości piór mamy adapter typu U, a my potrzebujemy prawdopodobnie A5+H choć pewności co do tego oznaczenia nie mam, dlatego pytałem się że może ktoś z was spotkał już się z takim oznaczeniem. Najgorsze jest to że widziałem w kilku sklepach internetowych pióra z takim adapterem, ale nigdzie nie było zdjęcia tego adaptera :( .
tomusn - 18-11-2009, 16:52

alex1000, mylisz się...
odkręciłem te mocowania co mówisz i mam zwykły bagnet, a na niego nakładam mocowanie dodawane do piór ALCA, w komplecie są przeważnie dwa takie mocowania: szersze i węższe i można je nasadzić i chyba nawet dokręcić jedną śrubką.
teraz mam założone pióra Alca All Seasons (banany) i nawet nie przkykręcony adapter, tylko wciśnięty, aż takie kółeczko na bagnecie wskoczy w otworek w mocowaniu

alex1000 - 18-11-2009, 18:57

Wielkie dzięki, mnie czasem wiedzę trzeba młotkiem do głowy tłuc :mrgreen:
szkodnik - 18-11-2009, 20:02

Dzisiaj kupowałem w Praktikerze wycieraczkę na tylną szybę, kosztowała mnie 7 zł i były tam 2 adaptery oba pasujące, jeden do nasunięcia na ramię wycieraczki, drugi do zamocowania na bolec.
wolek - 19-11-2009, 19:32

Ja kupilem na przod ALCA i byly zalaczone te zatrzaski typu "U" . Elegancko sie wymienilo ale z tylu mam cos przykrecone na 2 sruby. Jakos inaczej nizeli z przodu. To sie nazywa A5+H ?