To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - jak podłaczyć radio w Cari żeby grało bez kluczyka

Cargo - 01-12-2009, 22:49
Temat postu: jak podłaczyć radio w Cari żeby grało bez kluczyka
Witam posiadam radio Pioneer DEH-P3600MPB . Jak podłączyć te radio żeby grało bez kluczyka . Czy muszę ciągnąc dodatkowy przewód zasilający do akumulatora... ?
cns80 - 02-12-2009, 10:13

Tak jak w każdym innym aucie. Znaleźć "+" stały, niezależnie od położenia kluczyka. Służy on do podtrzymania pamięci w radiu (żółty kabel od strony radia). Następnie oprócz wspomnianego żółtego kabla należy z tym plusem połączyć także czerwony kabel (od strony radia). Pozostałe kable standardowo. Pamiętaj żeby "+" po stacyjce, który masz od strony samochodu (i nigdzie go nie podłączasz) dobrze zaizolować żeby nie zrobił zwarcia.

[ Dodano: 02-12-2009, 10:22 ]
Teraz wersja obrazkowa:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5507
Rysunek pierwszy:
łączysz ze sobą kable wychodzące z radia (czerwony i żółty lub "+" i "ACC+") i podłączasz do pinu H. Pinu I nie podłączasz lub odcinasz kabel i izolujesz.
Rysunek drugi:
łączysz ze sobą kable wychodzące z radia (czerwony i żółty lub "+" i "ACC+") i podłączasz do pinu K. Pinu G nie podłączasz lub odcinasz kabel i izolujesz.

Cargo - 08-12-2009, 18:20

Dzięki cns80 bardzo mi pomogłeś podłączyłem trochę inaczej . Nie wiem czy tak będzie dobrze ale na razie wszystko działa . zaraz wrzucę fotki

Tak było podłączone

Żółty był złączony z żółtym a czerwony z czerwonym podłączenie w kostce ISO

Podłączyłem tak czerwony razem z żółtym ja na fotce oczywiście w kości ISO i radio gra bez kluczyka . Czy takie połączenie jest dobre czy musze jeszcze jakiś kabelek odłączyć

Ale mam kilka pytań do od czego jest odpowiedzialny niebieski kabel odłączyłem go i radio grało do czego on służy

Jak podświetlić przycisk do włączania radia żeby po ciemku włączyć radio w Oplu nam coś takiego . Czy to jest możliwe w moim radiu ?

robertdg - 08-12-2009, 18:39

Cargo napisał/a:
Podłączyłem tak czerwony razem z żółtym ja na fotce oczywiście w kości ISO i radio gra bez kluczyka . Czy takie połączenie jest dobre czy musze jeszcze jakiś kabelek odłączyć
Moze ale uwazaj abys sobie akumulatora nie rozladowal.

Cargo napisał/a:
Ale mam kilka pytań do od czego jest odpowiedzialny niebieski kabel odłączyłem go i radio grało do czego on służy
sterowanie automatyczna antena

Cargo napisał/a:
Jak podświetlić przycisk do włączania radia żeby po ciemku włączyć radio w Oplu nam coś takiego . Czy to jest możliwe w moim radiu ?
ten model raczej nie ma podswietlanego przycisku, mam podobny i tez tego nie mam, ale przewertuje instrukcje dla ciekawosci i jak cos znajde to napisze.
cns80 - 08-12-2009, 19:15

Cargo, jest OK :)

robertdg napisał/a:
Moze ale uwazaj abys sobie akumulatora nie rozladowal.
Bedzie dobrze :) To typowe podłączenie. Jeśli się radia nie zostawi włączonego na noc to wszystko będzie grało.
Cargo napisał/a:
To już zależy od specyfiki radia, ale w Pioneerze chyba tego nie ma. Z resztą to dobrze, bo prawdopodobnie przy takim podłączeniu jak wykonałeś świeciłoby się na stałe :(
robertdg - 08-12-2009, 20:04

Niestety ten model nie posiada funkcji podswietlania przycisku wlaczania, oraz automatycznego wylaczania po danym czasie :-(
Cargo - 08-12-2009, 20:12

A ten biały kabelek co jest luźny . Bo ten niebieski to sterowanie automatyczną antena ja się nie mylę...?

robertdg - 08-12-2009, 21:31

Cargo napisał/a:
Bo ten niebieski to sterowanie automatyczną antena ja się nie mylę...?
przeciez napisalem 2 posty wyzej ze jest to sterowanie automatyczna antena, albo ewentualnie zalaczenie wzmacniacza ;-)

Cargo napisał/a:
A ten biały kabelek co jest luźny
z tego co widze nie ma odpowiednika wpiecia do kosci radia, wiec wynika ze do niczego :P