To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Czym nasmarować zamki w tylnych drzwiach?

Jacek Wawa - 02-12-2009, 22:56
Temat postu: Czym nasmarować zamki w tylnych drzwiach?
Od kilku dni siłowniki od zamka centralnego nie mają siły otworzyć tylnych drzwi. Najpierw tylko jednych a po kilku dniach drugich. Siłowniki są ok. Jak sam chcę otworzyć ręcznie to muszę użyć dużej siły. Domyślam się, że czas gdzieś coś nasmarować. Pytanie tylko czym i gdzie. Czy ktoś już miał taki problem?
robertdg - 03-12-2009, 08:29

Jacek Wawa, najlepiej byloby wyciagnac cala kasete zamka i zobaczyc jak to chodzi, mozna wtedy elegancko zapsikac WD40, a jak by To Ci nie wystarczylo, dostepne sa w sprzedazy tez smary w sprayach
Grahamos - 03-12-2009, 16:14

Polecam coś takiego "Boll Biały smar w sprayu 400ml" za taki smar w sklepie zapłacisz ok 11zł
a wystarczy na bardzo długo.

Kylek - 11-12-2009, 20:15

Mi nasmarowali zamki w ASO za 20 zł. Aż się dziwiłem, że tak tanio :-)
Maretzky85 - 12-12-2009, 11:09

robertdg, jakie WD40 do zamka ? Chyba żartujesz. Psiknij sobie WD40 do zamka na zimę a gwarantuje Ci że po zimie będziesz miał duże problemy z otwarciem zamka.
WD40 smaruje tylko na chwile - niestety główną rzeczą którą WD40 jest wypłukiwanie a nie smarowanie. Po wypłukaniu smaru z zamka i osadzeniu się kurzu zamek będzie nie do otwarcia.

Jacek Wawa, musisz zdjąć boczek i zwykłym smarem do łożysk na przykład przesmarować zamek i wszystkie łączenia od siłownika zamka centralnego.

Wojtas24 - 12-12-2009, 12:53

Koledzy mam podobny problem tylko ze jeden zamek mi szwankuje tył kierowcy w wakacje elegancko sie otwierał a jak przyszły chłodniejsze dni to nie ma siły podniesć .... co to może być reszta zamków oki chodzą elegancko <centralny na kluczyk>
Pozdrawiam :) :)

przemekx303 - 12-12-2009, 20:41

Wojtas24 napisał/a:
Koledzy mam podobny problem tylko ze jeden zamek mi szwankuje tył kierowcy w wakacje elegancko sie otwierał a jak przyszły chłodniejsze dni to nie ma siły podniesć .... co to może być reszta zamków oki chodzą elegancko <centralny na kluczyk>
Pozdrawiam :) :)

sprawdź może przewody się po przełamywały na łączniku gumowym drzwi , tak miałem w poprzednim aucie, im bardziej mokro i chłodno to zamki nie chodza, a do smarowania polecam jeszcze smar miedziany łatwy do wprowadzenia bo też jest w spreju i wypycha wodę, w żadnym wypadku wd40 i tym podobne penetratory