Carisma - Techniczne - Co to jest przycisk HOLD- proszę o odpowiedz
Anonymous - 08-09-2006, 15:43 Temat postu: Co to jest przycisk HOLD- proszę o odpowiedz Proszę odpowiedzieć mi na banalne pytanie , co to jest przycisk HOLD w mojej Carismie ? Mam Carismę z 99 r silnik 1,8 GDI i w automacie. Czy owy przycisk ma coś wspólnego z tempomatem ?
roch_27 - 08-09-2006, 16:07
Hold służy do zablokowania mechanizmu różnicowego, nie ma efektu ślizgania się kół.
O ile dobrze pamietam rusza z 2-ki
pozdro
Cezar - 08-09-2006, 16:14
adlerkm, sciagnij sobie instrukcje obslugi --> tutaj
Na stonach 5-17 i 5-18 jest opisany ten przycisk
Hubeeert - 08-09-2006, 16:16
roch_27 napisał/a: | Hold służy do zablokowania mechanizmu różnicowego |
No ja bym polemizował. Jak dla mnie HOLD służy do jazdy na poszczególnych biegach. Automat ile może wstrzymuje zmienę na wyższy/niższy - przydatne zimą.
http://www.mitsubishi-gra...&highlight=hold - wałkowane 6 razy - tu jak klikniesz w link dostaniesz jedną z odpowiedzi.
roch_27 - 08-09-2006, 16:21
Hubeeert napisał/a: | Jak dla mnie HOLD służy do jazdy na poszczególnych biegach | ale to możesz zrobić recznie przełaczając na dany bieg czyli jak zatrzymasz dźwignię zamiany biegów np. na 3 to automat nie zmieni na wyższy.
pozdro
Hubeeert - 08-09-2006, 16:25
roch_27 napisał/a: | czyli jak zatrzymasz dźwignię zamiany biegów np. na 3 to automat nie zmieni na wyższy |
No taaaa
ale ja używałem HOLD przy położeniu D
roch_27 - 08-09-2006, 16:29
Dobra Hubert każdy jeździ jak lubi
pozdro
Hubeeert - 08-09-2006, 16:39
Tatusiu Rafała mi chodziło tylko o to że to bezedura.:
roch_27 napisał/a: | Hold służy do zablokowania mechanizmu różnicowego, nie ma efektu ślizgania się kół. |
roch_27 - 08-09-2006, 16:46
Hubeeert napisał/a: | Tatusiu Rafała mi chodziło tylko o to że to bezedura.:
roch_27 napisał/a: | Hold służy do zablokowania mechanizmu różnicowego, nie ma efektu ślizgania się kół. |
|
dobra tak to nazwałem
luk_szc - 08-09-2006, 23:44
roch_27 napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Jak dla mnie HOLD służy do jazdy na poszczególnych biegach | ale to możesz zrobić recznie przełaczając na dany bieg czyli jak zatrzymasz dźwignię zamiany biegów np. na 3 to automat nie zmieni na wyższy.
pozdro |
Ale jak ruszasz mając włączony bieg np. trzeci to i tak ruszy z pierwszego zmieni na drugi i następnie na trzeci . I nie inaczej - wciskając Hold na np. trzecim biegu to najpierw włacza się drugi bieg a następnie trzeci (pomija bieg pierwszy)
I nie blokuje mechanizmu, przetestowane . Szoruje kołami niezależnie wyszło mi jak jechałem na Hold jednym kołem na lodzie a drugim na asfalcie . To aż tak sprytne to nie jest
piwkotom - 09-09-2006, 01:02
zasadniczo dzial to tak: jak normalnie trooooche ciagnie gume to przy wcisnietym holdzie baaaaaaaaaaaaardzo ciagnie gume i jest jakby lepiej. U mnie normalnie jak jest mokro zrywa przyczepnosc nawet przy lekkim wcisnieciu gazu, przy holdzie jest spox
co prawda jeszcze zima tego nie testowalem (nie bylo kiedy) ale mam nadziej, ze to przezyje
|
|
|