Car Audio - Wyłącza się głośnik basowy
Daro - 09-12-2009, 02:22 Temat postu: Wyłącza się głośnik basowy Cześć Wam,
Mam takie pytanko - w audio, które zamontowałem w aucie po podkręceniu basu i/lub głośności wyłącza się głośnik basowy. To pewnie banalne pytanie, ale jaki jest powód? Odcina go wzmacniacz? Jaki element/elementy należy wymienić lub dodać, żeby ten problem rozwiązać? Od razu mówię, że jestem w temacie laikiem, więc jeżeli nie podałem jakichś istotnych danych, to dajcie znać, jak będę przy aucie, to spiszę, póki co to, co pamiętam:
Głośnik basowy - MAC Audio MP BOX 300
Radio - Alpine CDA-9884R
Wzmacniacz - Soundstream, ale nie pamiętam teraz modelu
Z góry dzięki za ew. sugestie
biriapro - 09-12-2009, 17:57
Wszystko wskazuje że wzmacniaczowi brakuje zasilania sprawdz kable zasilające,w najgorszym przypadku uszkodzony jest wzmacniacz
czarnuch23 - 09-12-2009, 19:45
Oznaczac to moze ze przeciazasz wzmacniacz i reaguje zabezpieczenie. (u mnie tak udalo sie raz przeciazyc glosinikiem wzmacniacz kolegi odrazu przeszedl w tryb awaryjny i chodzilo tylko to co bylo z radia . wylaczenie zasilania na wzmaku i wlaczenie ponowne odblokowywalo.
Podobnie moze byc jesli kable zasilajace sa za cienkie do "mocy" wzmacniacza- zdlawi go i sie wylaczy.
Taka podpowiedz ( I=P/U )
Jesli kable sa dobrze dobrane mozna szukac wady we wzmacniaczu....
idas - 09-12-2009, 22:48
W moim wzmacniaczu się tak działo jak był problem z okablowaniem. Tzn w głośniku tylnym jeden z kabli się odłączył i nie było obwodu zamkniętego (miało to miejsce jak musiałem wyjąć skrzynkę i podłączyłem głośniki w półce). Przednie grały ale po przekroczeniu pewnego progu głośności dzwięk milkł, a wzmacniacz przechodził w tryb awaryjny
|
|
|