To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] W kabinie czuć spaliny

lukasz85lukasz - 15-12-2009, 23:21
Temat postu: [EAxx] W kabinie czuć spaliny
Witam i proszę o pomoc

problem pojawia się kiedy silnik jest już rozgrzany:
jadę sobie nagle widzę czerwone światło, więc zwalniam, dojeżdżam do świateł i wtedy się zaczyna!

Problem pojawia się tylko wtedy gdy obieg powietrza ustawiony jest na zewnętrzny czyli zasysa powietrze z poza samochodu wyraźnie czyć spaliny. Nie ma szans że zasysa "czyjeś" spaliny ponieważ problem jest niezmienny niezależnie czy na światłach stoję pierwszy czy w kolumnie samochodów. Smierdzi zarówno po agresywnej jeździe( przeciąganie do 5tys. i więcej) jak i po normalnej(zmiana biegu przy 3tys.)
POMOCY

gem1 - 15-12-2009, 23:27

może to być nieszczelnośc początku układu wydechowego.... sprawdź łącznik elastyczny i resztę zabawek pod autem
lukasz85lukasz - 15-12-2009, 23:39

Kurde ale byłem u mechaniora i powiedział że nie widzi żadnej nieszczelności...
halbog - 16-12-2009, 12:16

lukasz85lukasz napisał/a:
Kurde ale byłem u mechaniora i powiedział że nie widzi żadnej nieszczelności...
u mnie też nie było widać, bo dziurka zrobiła się pod obejmą i dopiero po jej zdemontowaniu wyszło szydło z worka :wink: .
Pozdrawiam
Bogdan

Anonymous - 16-12-2009, 15:22

A ja bym sprawdził dziury odpowietrzające kabinę. Są to te zwykłe klapki z kawałka elastycznej dziury montowane z prawej strony pod tylnym zderzakiem. Kiedyś po prostu guma mi się o coś zahaczyła i się nie domknęła. i leciały spaliny do kabiny.

Obraz poglądowy z manuala:

lukasz85lukasz - 16-12-2009, 16:11

Dobra
dzięki za wskazówki
posprawdzam:)

Lucas_Lucky - 01-02-2010, 14:26

I jaka była przyczyna? Mam podobne objawy :(
pipi_ja - 02-02-2010, 17:49

Dziwi mnie dlaczego spaliny czuć dopiero po rozgrzaniu silnika. Ja bym Ci kolego poradził abyś sprawdził czy spod kapy zaworowej nie sączy się olej na rozgrzane kolektory wydechowe. Miałem to samo i winne były uszczelki. Wymieniłem i od tysiaca km nic nie śmierdzi.
zuku3210 - 02-02-2010, 20:07

Ja stawiam na plecionke za kolektorem, u mnie było to samo
Redlucas - 02-02-2010, 22:26

zuku3210 napisał/a:
Ja stawiam na plecionke za kolektorem, u mnie było to samo

Też tak myślałem, ale ta wada u mnie nie powodowała tego efektu. Raczej to nie to.

EDIT
Dodatkowo... to następuje po rozgrzaniu silnika... nie wcześniej, jak mamy opis. A Twoja diagnoza dawałaby o sobie znać w kilka-kilkanaście sekund po uruchomieniu silnika (no może ciut dłużej).

Skupiłbym się raczej na tym co Forest napisał.

pipi_ja - 03-02-2010, 15:57

Z tymi klapami miałoby sens, ale autor napisał, że dzieje się to tylko jak zasysa powietrze z zewnątrz.Na obiegu zamkniętym nie czuć.
Uparty jestem i obstawiam olej na kolektorze wydechowym :)

zuku3210 - 03-02-2010, 18:23

może czas wymienić filtr kabinowy jak zasysane powietrze "mało świeże" :P
pipi_ja napisał/a:
obstawiam olej na kolektorze wydechowym
tez możliwe jezeli głównie na rozgrzanym czuć
kamil86ok - 29-12-2010, 02:00

witam. mam to samo w gdi tylko na rozgrzanym silniku podczas postoju z otwartym obiegiem powietrza. nie widac zadnych wycekow oleju moze ktos juz mial cos podobnego??
m6riano - 29-12-2010, 02:24

Kiedy wymieniałeś filtr kabinowy?
kamil86ok - 29-12-2010, 02:30

nie wymienialem auto mam rok ale czy to ma wpływ na czucie spalin? czytalem o tym i sa auta nie posiadajace tego filtra wogole. Czy na zamknietym obiegu ten filtr jest pomijany?