To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Przymarznięte drzwi

Zafirah - 19-12-2009, 12:50
Temat postu: Przymarznięte drzwi
Wczoraj zauważyłam przypadkiem, że przymarzły mi w Colcie drzwi od strony pasażera i nie da się ich otworzyć :? Nie mam możliwości wstawienia auta do jakiegokolwiek ocieplanego garażu żeby sam sie rozmroził a nie chcę szarpać drzwi na siłę żeby czegos nie uszkodzić. Czy ktoś ma pomysł jak sobie z tym poradzić?
londolut - 19-12-2009, 12:56

Hehe atak zimy!! :) Niech ktoś pcha od środka drzwi a ty ciągnij za klamkę i na pewno się otworzy. Sam tak robię :)
Marino - 19-12-2009, 13:38

a potem to już tylko przetrzeć do sucha uszczelkę wokół drzwi, kupić jakiś preparat to ochrony przed zamarzaniem uszczelek i problem z głowy.
Miroslaw1305 - 19-12-2009, 13:50

na siłę to można uszkodzić uszczelkę .Lepiej suszarką od suszenia włosów od środka podmuchać ( oczywiście na ciepło) .Póżniej przetrzeć kremem ,wazelinką kosmetyczną lub jakimś specyfikiem ze sklepu do uszczelek.
Zafirah - 19-12-2009, 14:01

Atak zimy mi nie straszny :D poza skrobaniem szyb, przymarzającymi uszczelkami i zwiększonym spalaniem paliwa to wszystko jest ok :wink:

Ciągnąć na siłę raczej nie będę bo znając moje szczęście pożegnam się z uszczelką 8) Hmm.. może i suszarka ale muszę sprawdzić czy mam w domu aż tak długi przedłużacz żeby sięgnąć do auta :D Tylko trochę mnie dziwi, że po 15 min jazdy z ogrzewaniem włączonym na maxa te drzwi nie odmarzną od środka.

A jakby popsikać z zewnątrz taki sprayem do odmrażania zamków?

Hugo - 19-12-2009, 14:07

Jak otworzysz drzwi to uszczelki popryskaj spray'em silikonowym. To nie dopuści napewno do ponownego przymarznięcia drzwi.
Anonymous - 19-12-2009, 18:01

A zamek na pewno jest otwarty? W poprzednim Colcie zdarzyło mi się, że to właśnie zamek z jednej strony przymarzł i żadne szarpanie nie skutkowało. :twisted:
Arti_Ca0 - 19-12-2009, 21:19

mam to samo kolega wyzej jesli chodzi o zamarzniety zamek:) od strony pasazera ciagle sie zacina, nie da sie otworzyc ani od srodka ani kluczykiem. dopiero jak sie troche ociepli w srodku (przy jezdzie) zamek odpuszcza:)
Zafirah - 20-12-2009, 19:21

gregorbu: wstyd się przyznać ale masz rację :D drzwi były tylko lekko przymarznięte natomiast problem tkwił i nadal tkwi w zamku od strony pasażera. Z jakiegoś powodu w czasie mrozu centralny nie otwiera drzwi od strony pasażera. Wcześniej cały czas otwierały się normalnie dlatego wydawało mi się, że to jakieś giga-przymarznięcie 8)
Anonymous - 21-12-2009, 19:10

Zafirah napisał/a:
gregorbu: wstyd się przyznać ale masz rację :D drzwi były tylko lekko przymarznięte natomiast problem tkwił i nadal tkwi w zamku od strony pasażera. Z jakiegoś powodu w czasie mrozu centralny nie otwiera drzwi od strony pasażera. Wcześniej cały czas otwierały się normalnie dlatego wydawało mi się, że to jakieś giga-przymarznięcie 8)
Być może problem powstał po myciu, deszczu czy zachlapaniu przez inne auto. Potem ścisnął mróz i gotowe!
Anonymous - 22-12-2009, 16:32

tez mialem pare razy sytuacje w ktorej przymarzl mi zamek, tak wiec ten typ chyba tak ma :D
TeasyM - 05-01-2010, 16:17

No to ja mam pecha i mi zamek centralny nie otwiera od strony kierowcy.
Ale nic to, lubię zimę szczególnie, jak mój Colt wygląda, jak Megatron skuty lodem :twisted:

Anonymous - 05-01-2010, 18:25

TeasyM napisał/a:
Ale nic to, lubię zimę szczególnie, jak mój Colt wygląda, jak Megatron skuty lodem :twisted:
Zastosuj rozmrażacz do zamków.
TeasyM - 06-01-2010, 07:59

gregorbu napisał/a:
TeasyM napisał/a:
Zastosuj rozmrażacz do zamków.

Ależ pierwszą rzeczą, jaką zrobiłam w mrozy to zastosowanie preparatu do zamków, ale to musi być coś innego. Nie wiem, czy nie trzeba by nasmarować całego systemu zamka w środku drzwi.