Pajero II - [2.8 TD] Montaż manualnego regulatora doładowania turbiny
stegano - 29-12-2009, 15:59 Temat postu: [2.8 TD] Montaż manualnego regulatora doładowania turbiny Czy ktoś może mi powiedzieć, opisać, ewentualnie pokazać na fotosie lub schemacie w którym miejscu wpina się regulator?
Faraonix - 30-12-2009, 00:10
Generalnie kazdy wpina sie do tego cieniutkiego wezyka od turbo do Waste Gate. Trzeba go rozciac i tam podlaczyc. Ja musialem zdemontowac rure ta gruba ktora idzie od filtra do turbo bo inaczej tam rak sie nie da wlozyc.
Jezeli masz wersje z 2 wyprowadzeniami to nakladasz na wezyk zgodnie ze strzalka i to wszystko.
Jezeli masz wersje z trojniczkiem to trojniczek zakladasz na ten wezyk, a do trojniczka w bok podpinasz wezykiem zaworek. Zaworek ma zwykle 2 wejscia i ma tez strzalke jak i trojniczek. Wylot w zaworku mozesz zostawic nie podlaczony albo zeby nie syfilo wszedzie w okolo zaworka dac wezyk i go gdzies w dol skierowac. Najlepszym rozwiazaniem jest podlaczenie na jakims trojniku przed turbo do tej grubej rury badz odmy.
Postaram sie jutro zrobic jakas fotke
Wskazane zebys zalozyl sobie jakis manometr w aucie ktory bedzie pokazywal ci cisnienie. Przy 1.2 bar otwiera sie zawor bezpieczenstwa na kolektorze ssacym co skutkuje zrobieniem ssssssss i usyfieniem wszystkiego wokol niego. Jest on od tylu na kolektorze.
stegano - 30-12-2009, 00:38
Kurde, mój regulator nie ma strzałem
Czekam na jakiegoś fotosa
Z góry dzięki!
Faraonix - 30-12-2009, 00:54
sproboj zrobic fotke swojego moze cos sie wymysli - co jest do czego
stegano - 30-12-2009, 12:42
Ok, wszystko zrobione
Zapraszam do dziennika, tam króciutka relacja
[ Dodano: 30-12-2009, 20:15 ]
Faraonix, Jakie są skutki uboczne tego zabiegu?
Faraonix - 31-12-2009, 02:56
Nie mialem dzisiaj czasu zrobic fotki ale widze ze sobie poradziles.
Skutkow ubocznych nie zauwazylem, chyba ze sie za bardzo podkreci to slychac ssssssss z zaworu bezpieczenstwa, mozna by go sprobowac podrasowac zeby sie otwieral przy 1.4 - 1.5 zamiast 1.2bar.
|
|
|