To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - akumulator w cari 1.9 TD

Bogdanp - 10-01-2010, 10:50
Temat postu: akumulator w cari 1.9 TD
koledzy powiedzcie mi czy akumulator w dieselkach można ladować wyciągając go spod maski czy lepiej pozostawiając go w samochodzie tzn czy się nic nie pochrzani po rozpięciu klem , pozdrawiam
robertdg - 10-01-2010, 11:45

Mozna wyciągnąc aku i naładować.
gw87 - 10-01-2010, 12:01

Ostatnio robiłem sobie przy aucie i słuchałem radia.. efekt po prawie całym dniu wiadomo :lol: <głupota , auto nie odpaliło więc wyciągnąłem aku ładowałem przez kilka godzin prostownikiem i nic sie nie pochrzaniło :wink:
Centosz - 10-01-2010, 13:58

Wyciągać z auta nie musisz.Odłącz klemy i pod prostownik go.Jedyne co sie stanie to zresetuje sie komputer i rozprogramuje sie radio.
Ppiotr - 10-01-2010, 21:44

możesz ładować w samochodzie z załączonymi klemami możesz zabrać do domu pod poduszkę i tam ładować można robić co się chce tyle że przy ponownym zakładaniu klem nie pomyl bo będzie drogo a i korki odkręć chciałem kiedyś szybko naładować i zbierałem aku po całym garażu Pozdrawiam
rasiak1980 - 11-01-2010, 17:57

generalnie można ładować na podpiętych klemach w niektórych autach są nawet specjalne terminale do podłączania kabli prostownika, niemniej należy pamiętać że opary które podczas ładowania akumulatora się unoszą są silnie wybuchowe, i druga sprawa powodują silną korozje, także otwarta maska dobrze wietrzone pomieszczenie i nie odpinać klem od prostownika obrazu po naładowaniu, najpierw wyłączyć prostownik odczekać z godzinkę dwie i dopiero odpiąć klemy, chyba nie muszę mówić co się może stać z tą mieszaniną piorunującą jeżeli aku nam zaiskrzy? no i korki jeżeli jest możliwość poodkręcać bo rozsadzi akumulator, a akumulatory bezobsługowe bez korków ładować koniecznie małym prądem