To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Po nocnym postoju nie odpala pomocy

marcelf - 16-01-2010, 13:39
Temat postu: [Cari 1.9TD] Po nocnym postoju nie odpala pomocy
Witam mam taki problem z moim miskiem. przedwczoraj wieczorem zaparkowalem auto
nastepnego dnia chcialem odpalic i juz nie odpalila grzalem swiece kilka krotnie i nic krecilem do momentu az bateria padla, naladowalem baterie w nocy zalozylem do autka i ponownie proby ale nic to nie dalo slychac ze przekaznik od swiec chodzi nigdy wczesniej tak mi nie robila. Macie moze jakies doswiadczenia tego typu co moze byc nie tak?? z gory dziekuje za pomoc.

pozdrawiam

Andrew - 16-01-2010, 15:35

Po pierwsze sprawdź świece żarowe, skoro auto do tej pory odpalało, to być może świece poszły spać...
robertdg - 16-01-2010, 16:50

marcelf, ja podejrzewam paliwo, dzisiaj w radiu trabili o tym ze wiele stacji nie zaopatrzyło się w paliwo "zimowe" - głownie niewielkie stacje.
kielurkk - 17-01-2010, 17:44

pierwsze co to sprawdź bezpiecznik od świec ten koło plusowej klemy na akumulatorze, później same świece wystarczy że jedna czy dwie padły i już jest duży problem z odpaleniem, tankowałeś ostatnio na podejrzanych stacjach? tak jak radzi robertdg, paliwa na niefirmowych stacjach są mocno podejrzane. Może masz wodę w układzie zasilania (paliwowym) i ją przymroziło gdzieś. Może wystarczy wymienic filtr paliwa bo go zawaliło syfem lub przymarzło paliwo wątpliwej jakości? Jak zalałeś paliwo na takiej niepewnej stacji to dolej depresatora żeby Ci w przyszłości nie żelowało paliwka. a może immobilizer Ci padł i akurat złożyło się na mroźną pogodę i szukasz przyczyny nie tu gdzie trzeba. możliwości jest dużo. posprawdzaj co możesz i pisz co ustaliłeś
Boniek - 18-01-2010, 10:34

Być może zamarzło Ci paliwko, jeśli to nie paliwo to spróbuj pod pompować ręcznie paliwko pompka znajduje sie przy filtrze paliwa, wciśnij kilka razy i spróbuj odpalić .
czester_ - 18-01-2010, 18:51

Jeśli paliwo to prosto sprawdzić... odkręć odpowietrznik i popompuj jeśli nic nie będzie lecieć masz przyczynę.
PoVeR - 26-01-2010, 10:48

Witam, mnie tez spotkało coś podobnego, w niedziele jeździłem Miśkiem natomiast wczoraj po wielokrotnym podgrzaniu świec nie zagadał. Po wstawieniu na jakąś godzinkę do garażu (ukłony w stronę życzliwych sąsiadów :) ) odpalił bez problemu. Pierwsze co może paliwo lecz od początku zimy leje ON Verve .....

Co w takim razie może być przyczyną?

kielurkk - 26-01-2010, 18:07

PoVeR napisał/a:
Pierwsze co może paliwo lecz od początku zimy leje ON Verve .....

jeśli masz podejrzenie że to paliwo to dolej depresatora (do kupienie na każdej stacji i sklepie motoryzacyjnym) do paliwa lub zwykłego denaturatu (w niewielkiej ilości np 0,5 litra na zbiornik) i powinno sie mniej lub w ogóle nie żelować
na stacji BP na której przeważnie tankuję kolega zalał sobie do HDI Ultimata i autko mu cięzko pali i gaśnie a tu się okazało że na tej stacji mają "awarię" tego paliwa bo im zamarzło :) ja leję zwykłą ropkę i jeżdżę :D

PoVeR - 26-01-2010, 18:51

To na początek spróbuje wymieć filtr paliwa i zalać jakiegoś "Antyżela". Miejmy nadzieje, że to podziała.