To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1,8 GDI 98 r.] Dziwna praca silnika.

Siero19 - 24-01-2010, 00:30
Temat postu: [1,8 GDI 98 r.] Dziwna praca silnika.
Witam, panowie mam nastepujacy problem, ktory choc pozwala jezdzić autem jest bardzo denerwujący!

tzn, podczas jazdy moja cari czasem (głownie na zimnym silniku) szarpie i to znacznie, nastepnie gdy silnik juz ma normalna temperature i jadac przy stale i równo wciśniętym pedalem gazu odczuwalne co jakis czas jest chamowanie silnika, po jakims czasie sam przyspiesza (niezalezne od układu jezdni np z górki), czasem wydaje mi sie ze brakuje mocy. Dodam ze przepływomież powietrza i przepustnica wygladają na czyste, wymienione mam świece na irydowe, sprawne cewki, nowy filtr powietrza, filtr paliwa, olej i filtr oleju. Z uwagi na to ze cari ma juz spory przebieg a jest to 275000 km, slychac juz hydrauliczne popychacze, i oczywiscie chrubocze skrzynia na puszczonym sprzegle, no ale to rozumiem, lecze nie wiem niestety skad takie szarpanie.

Pozdrawiam

ciniak - 24-01-2010, 01:16

Też tak mam, ale bardzo rzadko. Zauważyłem, że największy wpływ na to ma paliwo, nie wiem jednak czy to jest główna przyczyna. Poszperaj trochę po forum w tematach związanych z GDI, pompą wysokiego ciśnienia, paliwa.
gigant87 - 24-01-2010, 11:19

1. Paliwo
2. Spróbuj wyczyścić filtr w pompie wysokiego ciśnienia.
Info tutaj, w pierwszym poście: http://forum.mitsumaniaki...hlight=b%B3%B1d

Robson86 - 24-01-2010, 13:49

Siero19 napisał/a:
podczas jazdy moja cari czasem (głownie na zimnym silniku) szarpie i to znacznie, nastepnie gdy silnik juz ma normalna temperature i jadac przy stale i równo wciśniętym pedalem gazu odczuwalne co jakis czas jest chamowanie silnika, po jakims czasie sam przyspiesza

Polecam przejscie na paliwo znanych koncernow 98. Dolozysz pare groszy wiecej a bedziesz mial spokoj z takimi sytuacjami.
Pozdroo

Siero19 - 25-01-2010, 10:39

I co i już, chociaz wiem ze nie mam silnika do wymiany :P no nic spróbuje zalejemy 98 do pełna :cry: poleci po kieszenii ale chociaz bede wiedzial czy to wina paliwa czy moze pompy dzieki wielkie za odpowiedz dam znac co dalej
luk.antoniak - 26-01-2010, 14:38

Witam,
mam identyczny problem. Mi mechanik powiedział, ze to uszkodzona pompa paliwa wysokiego ciśnienia - daje zbyt niskie i stąd się biorą wahania mocy w czasie jazdy (samochód sam szarpie) i wahania obrotów. Lepsze paliwo rzeczywiście trochę poprawia sytuację (ja leję BP 98 ultimate), ale jej nie rozwiązuje. Mechanik powiedział, że pompa wytrzyma od 1 do 6 miesięcy i dlatego szukam nowej do wymiany. Możecię jakąś polecić, a może macie do sprzedania?
Pozdrawiam wszystkich!

Robson86 - 26-01-2010, 15:00

Siero19 napisał/a:
równo wciśniętym pedalem gazu odczuwalne co jakis czas jest chamowanie silnika,

Siero19 napisał/a:
czasem wydaje mi sie ze brakuje mocy.

co do tych objawow to wydaje mi sie ze raczej niestety to nie wina juz paliwa...
Predzej juz faktycznie ta pompa.
Pozdroo

Siero19 - 26-01-2010, 23:21

Witam, zalalem na lotosie pb 98 i powiem ze przejechalem troche ponad 50 km i wydaje mi sie choc oczywiscie nie mam pewnosci, bo jeszcze musze pojezdzic, ze jest znacznie lepiej nawet powiem lepiej jest zaj* kompletnie nie ma zadnego szarpania itp. w dodatku kopniak jakby lepszy pod noga, i inna zupelnie reakcja na gaz, ale dodam jeszcze ze dolalem rowniez 1,3 buteleczki dodatku do paliwa do wyciagania wody z baku. no i jeszcze jedno, w ta przepiekna zime zaczela mi cari palic 10 l/100km, zalalem 98 i jazda po miescie, krutka 10 km trasa (ale caly czas 140) a na komputerze 7,7 l szybkie liczenie po zaokragleniach wyszlo ze:
100 km na pb 95 kosztowalo mnie 42,7 pln zalozenie ze pali 10 l/100km
100 km na pb 98 bedzie mnie kosztowalo 37,5 pln zalozenie ze palic bedzie 8l/100km
no i uwaga taka ze komputer jeszcze ani razu mi sie nie mylil, zawsze po tankowaniu sprawdzalem czy sie zgadza i uwaga sie zgadzalo :P no ale nie chwale dnia przed zachodem jak zaleje 3 bak i bedzie git to sie bede cieszyl ze to nie pompa :wink:

Robson86 - 27-01-2010, 13:08

Generalnie zeby poczuc jakiekolwiek efekty musisz przepalic z kilka zbiornikow wiec to co czujesz to pewnie czysta subiektywna sprawa. Generalnie ja tankuje 98 premium zeby nie miec problemow z pompami, sadza itd. Nasze silniki maja stopien sprezania 12,5 ...Producent przy takim sprezaniu powinien wrecz dac warunek tankowania 98 :)
Pozdroo

saphire - 27-01-2010, 13:13

Oktan nie ma znaczenia - jedynie czy ma dodatki rozpuszczające nagary czy nie. Na węgrzech jest np. paliwo OMV Carrera 95 z tym dodatkami i wcale nie trzeba zwykłej 98 w której ich nie ma - musi być z serii "wzbogacone paliwa ..."
Robson86 - 27-01-2010, 13:16

saphire napisał/a:
jedynie czy ma dodatki rozpuszczające nagary czy nie.

tak czy siak, do naszych silnikow powinnismy stosowac wylacznie takie paliwa. Wtedy byloby sporo mniej zazalen na forum.
Pozdroo