[92-96]Galant E5xA - Kontrolka ręcznego
luki_84 - 25-01-2010, 13:05 Temat postu: Kontrolka ręcznego Witajcie, po uruchomieniu silnika w sobotę zauważyłem, że cały czas świeci mi się kontrolka od hamulca postojowego:
Nacisnąłem kilka razy włącznik od ręcznego, ale nic to nie dało więc sprawdziłem, hamulce są, no to w drogę
Po dojechaniu do celu, wyjąłem wkład podłokietnika i tą mniejszą zaślepkę. Obejrzałem kabelki=wszystko ok. Potem odpiąłem wtyczkę chyba od tego wyłącznika i kontrolka zgasła. Podpiąłem z powrotem i już wszystko grało. Myślałem że gdzieś masa ginie. Dziś znów mam to samo, z wyjątkiem że rozpięcie tego złącza nie załatwia tematu.
Od czego jeszcze jest ta kontrolka? Może szukam nie tam gdzie trzeba.
Mam instrukcję obsługi, ale po czesku nic nie rozumiem.
Pozdrowionka
mitsu_pl - 25-01-2010, 13:15
nie pamiętam dokładnie jak jest, ale może być wspólna dla poziomu płynu hamulcowego, więc zajrzyj pod maskę, jeżeli tam jest ok, znaczy trzeba szukać na przewodach. Tylko jak będziesz sprawdzał to odkręć korek wlewowy i wtedy sprawdź stan płynu.
luki_84 - 25-01-2010, 13:20
Pod maskę zaglądałem, ale nie odkręcałem korka, więc jak będę jechał do pracy to sprawdzę.
(!) to pewnie jakieś "inne niebezpieczeństwa" tylko ciekawe jakie
Owczar - 25-01-2010, 13:54
luki_84, na 90% mało płynu w zbiorniczku, albo zawieszony pływak.
szpala85 - 25-01-2010, 13:55
mitsu_pl napisał/a: | poziomu płynu hamulcowego, |
tak jak kolega napisał masz mało płynu albo ten pływak w zbiorniczku się zawiesił ... odkręć zbiorniczek i zobacz co tam się dzieje
Wszyc - 25-01-2010, 18:13
Świeci się w kilku przypadkach
- zawieszony pływak
- mały stan płynu
- uszkodzenie systemu wspomagania hamulców ale to byś zdecydowanie czuł na pedale
i jest jeszcze kolejny przypadek tak jak ja mam pływak ok, płyn jest ręczny spuszczony serwo działa a kontrolka pali się dalej jestem wciąż w trakcie rozkminiania tego ale u mnie elektryka w aucie ma trochę dość i dobrze wariuje wiec w sumie cieszę się i tak że tylko to mi się pali na desce rozdzielczej bo jeszcze nie dawno była choinka lampek
brzoza73 - 25-01-2010, 21:20
Tak jak kolega Wszyc napisał:
1 Dźwignia ręcznego
2 Poziom płynu w zbiorniczku (zawieszony pływak)
3 Źle działające serwo
luki_84 - 25-01-2010, 23:27
A sprzęgło? Zauważyłem mały ubytek płynu i mały wyciek w kabinie
Pozostałe propozycje sprawdziłem, no oprócz serwa, ale wszystko jest normalnie-tak jak było więc odpada.
robertdg - 25-01-2010, 23:37
luki_84 napisał/a: | A sprzęgło? Zauważyłem mały ubytek płynu i mały wyciek w kabinie | Jeżeli tak jest to Ci puszczaja uszczelniacze na pompce. Do wymiany albo sam zewstaw naprawczy albo cała pompka
luki_84 - 25-01-2010, 23:46
właśnie sprawdzałem i w intercarsie zestaw naprawczy pompki kosztuje 11,98 - rabat MM Tylko ta pogoda
robertdg - 25-01-2010, 23:49
luki_84, zawsze możesz ryzykowac, tylko pewnie auto odmówi ci posluszenstwa w najmniej oczekiwanym mommencie
luki_84 - 26-01-2010, 12:19
Ryzykował nie będę, nie warto Zarezerwowałem już sobie ogrzewany garaż na weekend
mamba99 - 16-02-2010, 16:55
Kiedys mi się swieciła kontrolka od ręcznego i przyczyna tegobyły kompletnie zużyte klocki hamulcowe, a dokładnie czujniki w postaci blaszek, które o tym komunikowały poprzez zamknięty zamknięcie obwodu.
Owczar - 16-02-2010, 17:18
mamba99, w galancie te kontrolki nie są wpięte w obwód elektryczny.
One wydają tylko dźwięk. Tak się złożyło, że tłoczki się tak schowały, że spadł poziom płynu i zapaliła się kontrolka.
mamba99 - 16-02-2010, 17:46
gafe strzelięłm. Byłem przekonany o tym, że są podpiete pod układ el.
Tak czy siak, świeciła sie ona do czasu kiedy wymieniłem klocki, takze musiało to mieć jakiś związek.
|
|
|