To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] slabo widac droge w nocy, przyczyna ?

p0gr0m - 27-01-2010, 07:13
Temat postu: [CAxA] slabo widac droge w nocy, przyczyna ?
mam taki problem i niewiem w sumie czego to moze byc wina. Zarowki mam dobre niepamietam jakie ale polecane tu z forum za cene cos kolo 80 zl, dosc nowe. od jakiegos czasu bardzo slabo lampy oswietlaja mi jezdnie, czasami jade po 'omacku' :( pomijajac fakt ze moze to byc wina starych juz lamp bo przeciez colcik ma juz 16 latek, czy moze na ten stan rzeczy miec cos innego wplyw? jakas, kostka/kondensator itp czy cos ?
tttwm - 27-01-2010, 08:09

Może same styki źle kontaktują w kostkach, odepnij je, spsikaj płynem do styków (nie robiłem tego ale wiem że takie do czyszczenia są) i założ. Ja miałem tak że słabo mi świeciło jak mi jednka kostka się trochę odpiela, źle kontaktowała i nie wiem czemu aż się przegrzewała i kostka się stopiła, jak wpiołem głębiej odrazu lepiej świciła.

Czy lampy masz dobrze ustawione?? Żarówki dobrze wsadzone?? I czy jesteś przyzwyczajony do tego że jeździ się w nocy na mokrej nawierzchni. Bo pamiętam parę lat temu w innym samochodzie też myślałem że mi wogóle światła nie świeca jak wyjechałem nocą na mokrą jezdnię.

p0gr0m - 27-01-2010, 08:36

no przezwyczajony to jestem raczej do jazdy w nocy bo czesto wlasnie nocami jezdze , ogolnie 4 lata juz jezdze tym coltem
Zarowki mam dobrze wsadzone :] a co do lamp to niewiem , bo niewiem jak sie ustawia, ja nic nie grzebalem, ale regulacja swiatel mi dziala , bo jak krece regulacja to swiatla sie ruszaja w dol i w gore ale na kazdej pozycji widocznosc jest slaba .

robertdg - 27-01-2010, 09:20

p0gr0m, przy starych wyzuzytych lampach musisz czesto dbac o czystosc klosza, jezeli to juz nie pomaga to niestety bedziesz musial wymienic reflektory na nowe
JayChyl - 27-01-2010, 10:09

Sprawdź styki w kostce, najlepiej wyczysc preparatem.

U mnie np słaba moc oswietlenia objawia się gdy nie wyczyszczę reflektorów po dłuższej jeździe szutrowej w lato np, i reflektory mam całe zakurzone :D .

lukaszpl - 01-02-2010, 22:23

Temat o lampach więc się podłączę :)

Muszę wymienić w moim miśku przednie lampy tylko nie wiem co wybrać.
Nic sensownego z zamienników nie widzę (Depo czy coś firmowego), mam dylemat czy
kupić używane oryginały które już będą miały "pare" lat czy nowe "no-name" ?

Co radzicie i co byście zrobili na moim miejscu?

p0gr0m - 01-02-2010, 22:28

ja sie w sumie nieznam ale co nowe to nowe :]
londolut - 01-02-2010, 22:31

Ja bym wolał kupić używkę i wypłukać gorącą woda z detergentem. Ja mam u siebie Depo, niestety, i nie jest tak jak bym chciał.
robertdg - 01-02-2010, 22:35

lukaszpl, są firmy które regenerują reflektory.
Hugo - 01-02-2010, 23:34

p0gr0m napisał/a:
ja sie w sumie nieznam ale co nowe to nowe :]
Nie w przypadku zamienników reflektorów do aut japońskich, czyli np. DEPO.
lukaszpl - 02-02-2010, 00:22

Moje do regeneracji się nie nadają bo są połamane dlatego muszę je wymienić :roll:

W takim razie chyba poszukam dobrych używek ...

Saqu - 02-02-2010, 00:59

Hugo napisał/a:
Nie w przypadku zamienników reflektorów do aut japońskich, czyli np. DEPO.

A ja się z Tobą nie zgodzę, w carismie wymieniliśmy reflektory właśnie na produkty DEPO i świecą bardzo fajnie i to nawet bez żarówek typu 50%+ czy coś takiego, tylko na takich zwyklaczkach.
W innym japończyku, dokładniej Suzuki, również reflektory wymienione na DEPO i również dobrze świecą.
Może trafiłeś na jakieś takie felerne produkty.

londolut - 02-02-2010, 06:23

Saqu, wszystko rozbija się o fatalną jakość wykonania i o to, że Depo brudzą się szybciej od środka niż orygianły wykonane z materiałów wyższej jakości.
Hugo - 02-02-2010, 08:16

DEPO jest fatalnie wykonane, nie pasuje jak powinno i mój DEPO w Colcie CAO świecił na żółto, a oryginał ładnie na biało.
Saqu - 02-02-2010, 14:23

To mamy odwrotne spostrzeżenia :)
możliwe, że w coltach odwalili przysłowiową fuszere, no bo tak jak mówie w cari dobrze się sprawują one.