[04-13]Colt CZx - CZ3 wentylator chłodnicy
rollercoaster - 29-01-2010, 17:08 Temat postu: CZ3 wentylator chłodnicy Witam wszytkich.
Czy ktoś się orientuje jak jest z pracą wentylatora chłodnicy w coltach cz 1.1?
Bo muszę przyznać że miałem dziś przyjemność odśnieżenia kawałka pobocza uciekając od kolesia któremu nie są potrzebne lusterka przy zmianie pasa ruchu. Niestety zderzak lekko pęk i miałem sporo wbitego śniegu miedzy zderzak a chłodnice. Po tym incydencie praca auta wydaje mi się bardziej cicha. W związku z tym chciałem zapytać czy wentylator pracuje bez przerwy po uruchomieniu silnika, czy też włącza się przy wyższych temperaturach. Jak to z tym jest?
robertdg - 29-01-2010, 17:56
Wentylator chłodnicy włacza się przy określonej temperaturze, jeżeli dana temperatura zostanie osiągnieta i odczytana przez czujnik temperatury cieczy chłodzacej wtedy załaczy sie wentylator chłodnicy cieczy.
rollercoaster - 29-01-2010, 19:09
Tak masz rację. Przed chwilą wróciłem z przejażdżki i wentylatorek kręcił się. Ale we wnątrz samochodu dalej jest dużo ciszej niż przed incydentem ze śniegiem xD. Wiem co mówię bo podwoziłem znajomą i powiedziała że to bardzo fajne auto, wcale go nie słychać w środku. Dodam że właściwości jezdne jak i praca silnika są w porządku. Nie wiem co o tym myśleć, przejmować się tym czy nie?
A tak na marginesie muszę przyznać że leprze wyciszenie sprzyja bardziej eleganckiej jeździe, a nie jak wariat .
robertdg - 29-01-2010, 19:13
rollercoaster napisał/a: | Nie wiem co o tym myśleć, przejmować się tym czy nie? | może usprawniłes tym incydentem fabryke i jak snieg stopnieje wszystko wróci do normy Tak na powaznie powinienes zajrzec czy cos tam sie nie powyginało.
OLOs - 30-01-2010, 20:19
Witam,
wentylator włącza się także gdy masz skierowany nawiew na szybę, włącza się klima.
Pozdro OLO
tom17 - 31-01-2010, 16:35
OLOs napisał/a: | wentylator włącza się także gdy masz skierowany nawiew na szybę, włącza się klima |
masz rację ale klima się włacza gdy na zewnątrz jest dodatnia temperatura (nie wiem jaka bo to zależy od auta ale ok. 5st.C)
Anonymous - 04-02-2010, 08:10
Wg moich obserwacji, wentylator chłodnicy w moim Colcie, włącza się bardzo często. Wydaje mi się, że próg temp. przy której się załącza jest ustawiony bardzo nisko. Ponieważ Colt nie ma wskaźnika temperatury - nie można tego samemu sprawdzić
Mercedesbenz123 - 30-09-2014, 22:15
Witam
Mam problem z coltem cz3 1,3 2006. Ostatnio stojąc w korku zapaliła mi się kontrolka od temperatury, silnik się zagrzał przyczyna niedziałający wentylator jak się okazało w domu zatarł się . Kupiłem nowy wentylator i zamontowałem. sytuacja się powtórzyła dziś kontrolka temperatury wody wentylator nie działa . sprawdziłem bezpieczniki wszystkie są ok.proszę o pomoc i jeszcze jedno gdzie znajduje się czujnik temperatury ??
Bizi78 - 30-09-2014, 22:49
Mercedesbenz123 napisał/a: | gdzie znajduje się czujnik temperatury ?? |
Na rysunku 10803:
http://www.mitsubishi-mot...sub_group%3D120
Mercedesbenz123 - 01-10-2014, 12:25
Witam
Dzięki za schematy Bardzo się mi przydadzą. Moje kolejne pytanie co może być przyczyną nie włączania się wentylatora który chłodzi chłodnice ?? Czujnik niby pokazuje że silnik jest przegrzany(czyli chyba działa według mnie ) a wentylator stoi ?? Bardzo proszę o pomoc
apg2312 - 01-10-2014, 12:41
Czujnik, bezpiecznik, przekaźnik, silnik wentylatora, przewody.
Wentylator podłącz na krótko, zobaczysz czy w ogóle się kręci. Jeśli tak, to trzeba posprawdzać resztę.
|
|
|