CZ3 wentylator chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
rollercoaster
Nowy Forumowicz
Auto: COLT CZ3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-01-2010, 17:08 CZ3 wentylator chłodnicy
|
|
|
Witam wszytkich.
Czy ktoś się orientuje jak jest z pracą wentylatora chłodnicy w coltach cz 1.1?
Bo muszę przyznać że miałem dziś przyjemność odśnieżenia kawałka pobocza uciekając od kolesia któremu nie są potrzebne lusterka przy zmianie pasa ruchu. Niestety zderzak lekko pęk i miałem sporo wbitego śniegu miedzy zderzak a chłodnice. Po tym incydencie praca auta wydaje mi się bardziej cicha. W związku z tym chciałem zapytać czy wentylator pracuje bez przerwy po uruchomieniu silnika, czy też włącza się przy wyższych temperaturach. Jak to z tym jest? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23641 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-01-2010, 17:56
|
|
|
Wentylator chłodnicy włacza się przy określonej temperaturze, jeżeli dana temperatura zostanie osiągnieta i odczytana przez czujnik temperatury cieczy chłodzacej wtedy załaczy sie wentylator chłodnicy cieczy. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
rollercoaster
Nowy Forumowicz
Auto: COLT CZ3
|
Wysłany: 29-01-2010, 19:09
|
|
|
Tak masz rację. Przed chwilą wróciłem z przejażdżki i wentylatorek kręcił się. Ale we wnątrz samochodu dalej jest dużo ciszej niż przed incydentem ze śniegiem xD. Wiem co mówię bo podwoziłem znajomą i powiedziała że to bardzo fajne auto, wcale go nie słychać w środku. Dodam że właściwości jezdne jak i praca silnika są w porządku. Nie wiem co o tym myśleć, przejmować się tym czy nie?
A tak na marginesie muszę przyznać że leprze wyciszenie sprzyja bardziej eleganckiej jeździe, a nie jak wariat . |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23641 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-01-2010, 19:13
|
|
|
rollercoaster napisał/a: | Nie wiem co o tym myśleć, przejmować się tym czy nie? | może usprawniłes tym incydentem fabryke i jak snieg stopnieje wszystko wróci do normy Tak na powaznie powinienes zajrzec czy cos tam sie nie powyginało. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
OLOs
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ5 2007
|
Wysłany: 30-01-2010, 20:19
|
|
|
Witam,
wentylator włącza się także gdy masz skierowany nawiew na szybę, włącza się klima.
Pozdro OLO |
|
|
|
 |
tom17
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2009 Posty: 115 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 31-01-2010, 16:35
|
|
|
OLOs napisał/a: | wentylator włącza się także gdy masz skierowany nawiew na szybę, włącza się klima |
masz rację ale klima się włacza gdy na zewnątrz jest dodatnia temperatura (nie wiem jaka bo to zależy od auta ale ok. 5st.C) |
|
|
|
 |
piciu_p [Usunięty]
|
Wysłany: 04-02-2010, 08:10
|
|
|
Wg moich obserwacji, wentylator chłodnicy w moim Colcie, włącza się bardzo często. Wydaje mi się, że próg temp. przy której się załącza jest ustawiony bardzo nisko. Ponieważ Colt nie ma wskaźnika temperatury - nie można tego samemu sprawdzić |
|
|
|
 |
Mercedesbenz123
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3 CZ3 2006 r
|
Wysłany: 30-09-2014, 22:15
|
|
|
Witam
Mam problem z coltem cz3 1,3 2006. Ostatnio stojąc w korku zapaliła mi się kontrolka od temperatury, silnik się zagrzał przyczyna niedziałający wentylator jak się okazało w domu zatarł się . Kupiłem nowy wentylator i zamontowałem. sytuacja się powtórzyła dziś kontrolka temperatury wody wentylator nie działa . sprawdziłem bezpieczniki wszystkie są ok.proszę o pomoc i jeszcze jedno gdzie znajduje się czujnik temperatury ?? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Mercedesbenz123
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3 CZ3 2006 r
|
Wysłany: 01-10-2014, 12:25
|
|
|
Witam
Dzięki za schematy Bardzo się mi przydadzą. Moje kolejne pytanie co może być przyczyną nie włączania się wentylatora który chłodzi chłodnice ?? Czujnik niby pokazuje że silnik jest przegrzany(czyli chyba działa według mnie ) a wentylator stoi ?? Bardzo proszę o pomoc |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 01-10-2014, 12:41
|
|
|
Czujnik, bezpiecznik, przekaźnik, silnik wentylatora, przewody.
Wentylator podłącz na krótko, zobaczysz czy w ogóle się kręci. Jeśli tak, to trzeba posprawdzać resztę. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
|