Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CZ3 wentylator chłodnicy
Autor Wiadomość
rollercoaster 
Nowy Forumowicz

Auto: COLT CZ3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-01-2010, 17:08   CZ3 wentylator chłodnicy

Witam wszytkich.

Czy ktoś się orientuje jak jest z pracą wentylatora chłodnicy w coltach cz 1.1?

Bo muszę przyznać że miałem dziś przyjemność odśnieżenia kawałka pobocza uciekając od kolesia któremu nie są potrzebne lusterka przy zmianie pasa ruchu. Niestety zderzak lekko pęk i miałem sporo wbitego śniegu miedzy zderzak a chłodnice. Po tym incydencie praca auta wydaje mi się bardziej cicha. W związku z tym chciałem zapytać czy wentylator pracuje bez przerwy po uruchomieniu silnika, czy też włącza się przy wyższych temperaturach. Jak to z tym jest?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-01-2010, 17:56   

Wentylator chłodnicy włacza się przy określonej temperaturze, jeżeli dana temperatura zostanie osiągnieta i odczytana przez czujnik temperatury cieczy chłodzacej wtedy załaczy sie wentylator chłodnicy cieczy.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

rollercoaster 
Nowy Forumowicz

Auto: COLT CZ3
Wysłany: 29-01-2010, 19:09   

Tak masz rację. Przed chwilą wróciłem z przejażdżki i wentylatorek kręcił się. Ale we wnątrz samochodu dalej jest dużo ciszej niż przed incydentem ze śniegiem xD. Wiem co mówię bo podwoziłem znajomą i powiedziała że to bardzo fajne auto, wcale go nie słychać w środku. Dodam że właściwości jezdne jak i praca silnika są w porządku. Nie wiem co o tym myśleć, przejmować się tym czy nie?

A tak na marginesie muszę przyznać że leprze wyciszenie sprzyja bardziej eleganckiej jeździe, a nie jak wariat ;) .

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-01-2010, 19:13   

rollercoaster napisał/a:
Nie wiem co o tym myśleć, przejmować się tym czy nie?
może usprawniłes tym incydentem fabryke i jak snieg stopnieje wszystko wróci do normy :?: Tak na powaznie powinienes zajrzec czy cos tam sie nie powyginało.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

OLOs 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ5 2007
Wysłany: 30-01-2010, 20:19   

Witam,
wentylator włącza się także gdy masz skierowany nawiew na szybę, włącza się klima.
Pozdro OLO

tom17 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 / Bora 1.9TDI
Wysłany: 31-01-2010, 16:35   

OLOs napisał/a:
wentylator włącza się także gdy masz skierowany nawiew na szybę, włącza się klima

masz rację ale klima się włacza gdy na zewnątrz jest dodatnia temperatura (nie wiem jaka bo to zależy od auta ale ok. 5st.C)

piciu_p
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2010, 08:10   

Wg moich obserwacji, wentylator chłodnicy w moim Colcie, włącza się bardzo często. Wydaje mi się, że próg temp. przy której się załącza jest ustawiony bardzo nisko. Ponieważ Colt nie ma wskaźnika temperatury - nie można tego samemu sprawdzić :(

Mercedesbenz123 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 CZ3 2006 r
Wysłany: 30-09-2014, 22:15   

Witam
Mam problem z coltem cz3 1,3 2006. Ostatnio stojąc w korku zapaliła mi się kontrolka od temperatury, silnik się zagrzał przyczyna niedziałający wentylator jak się okazało w domu zatarł się . Kupiłem nowy wentylator i zamontowałem. sytuacja się powtórzyła dziś kontrolka temperatury wody wentylator nie działa . sprawdziłem bezpieczniki wszystkie są ok.proszę o pomoc i jeszcze jedno gdzie znajduje się czujnik temperatury ??

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 30-09-2014, 22:49   

Mercedesbenz123 napisał/a:
gdzie znajduje się czujnik temperatury ??

Na rysunku 10803:
http://www.mitsubishi-mot...sub_group%3D120

Mercedesbenz123 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 CZ3 2006 r
Wysłany: 01-10-2014, 12:25   

Witam
Dzięki za schematy Bardzo się mi przydadzą. Moje kolejne pytanie co może być przyczyną nie włączania się wentylatora który chłodzi chłodnice ?? Czujnik niby pokazuje że silnik jest przegrzany(czyli chyba działa według mnie ) a wentylator stoi ?? Bardzo proszę o pomoc

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 01-10-2014, 12:41   

Czujnik, bezpiecznik, przekaźnik, silnik wentylatora, przewody.
Wentylator podłącz na krótko, zobaczysz czy w ogóle się kręci. Jeśli tak, to trzeba posprawdzać resztę.

Odpowiedz do tematu