Eclipse - Techniczne - nie równa praca silnik 2.0 16V 145 km4G63 (wersja EURO)
rancik - 31-01-2010, 10:10 Temat postu: nie równa praca silnik 2.0 16V 145 km4G63 (wersja EURO) Witajcie,
problem następujący:
problem z odpalaniem(świece nowe,kable dobre,rozrusznik dobrze kręci);po odpaleniu jest nierówna praca silnika,przy dodaniu gazu nie schodzi z obrotów,przy silniku słychać jakby cykanie
Po waszych wcześniejszych poradach zrobiłem następujące rzeczy:
-wyczyściłem przepustnice
-wyczyściłem silniczek kroczkowy
i niestety nadal to samo?Może jakieś inne propozycje?Ile będzie mniej więcej remont silnika?
pozdrawiam
kamil - 31-01-2010, 10:30
Witaj po pierwsze robiłes cos przy rozrzadzie ?sprawdzałes błedy ecu ? najbardziej prawdopodobne ze jest uszkodzony silniczek krokowy
kafar_1989 - 31-01-2010, 10:48
rancik, w tym silniku nie ma duzych problemow.
Sprawdz sobie szczelnosc dolotu bo to najczestsza przyczyna nierownych obrotow i falowania (tzw. lewe powietrze)
Cykanie to najprawdopodobniej popychacze zaworowe nagminna rzecz w tych silnikach ta sie to skasowac lub zmniejszyc w znacznym stopniu przez zastosowanie dobrego oleju (Valvoline MaxLive 10W40 lub jakis dobry olej Millersa)
Po czyszczeniu przepustnicy polecam regulacje biegu jalowego (srubka w przepustnicy)
Z dodatkow polecam sprawdzenie kata wyprzedzenia zaplonu (na 10 stopni)
Jak cos jeszcze to dawaj znac pytaj to podpowiem bo tez mam Ecli
rancik - 31-01-2010, 13:31
Dzięki za odpowiedź,
nic nie robiłem z rozrządem,mieszkam w takiej miejscowości,że niestety nie ma stacji aby sprawdzić błędy ecu.
Co do oleju to silnik pobiera go normalnie,dziś sprawdzę śrubkę w przepustnicy może to cos pomoże.Doszło jeszcze duże kopcenie,co może być tego przyczyną?
kafar_1989 - 31-01-2010, 14:30
Check Engine Ci sie swieci?? Po wlaczeniu zaplonu powinien sie zapalic a po chwili zgasnac jak tak nie masz to prawdopodobnie ktos mial z tym juz problem i taniej bylo wyjac zarowke i go sprzedac Posprawdzaj sobie to co Ci napisalem.
I jeszcze jedno oleju silnik nie ma prawa brac Jesli tak sie dzieje to sprawdz kompresje jesli bedzie dobra i olej nie dostaje sie do komory spalania przez pierscienie to zapewne to wina uszczelniaczy zaworowych czyli duzy problem to nie jest a naprawa maloinwazyjna
Na jaki kolor Ci kopci i czy czujesz z wydechu przepalony olej lub ubywa Ci plynu z ukladu chlodzenia??
zenek_bb - 31-01-2010, 15:12
jak mu wolno schodzi z obrotów po dodaniu gazu na postoju to zle ustawil albo jest uszkodzony IPS ten jednopinowy przelacznik przy półksiężycu linki gazu na przepustnicy
rancik - 31-01-2010, 16:51
Dym jest normalny i nie sierdzi olejem,tak ubywa mi płynu z układu chłodzenia.
Adaho_krak - 31-01-2010, 17:06
rancik napisał/a: | Dym jest normalny i nie sierdzi olejem,tak ubywa mi płynu z układu chłodzenia. |
Obawiam się, że uszczelka pod głowicą do wymiany. Płyn chłodniczy dostaje się do komory spalania i wyparowuje tworząc z tyłu specyficzny biały dym (parę wodną) i znikając z układu chłodzenia.
marekrybnik89 - 31-01-2010, 19:50
ja bym jeszcze silniczek krokowy zobaczył Tykanie moze byc z krokowego swirujace obroty tez
kamil4711 - 01-02-2010, 18:46
ustawione obroty ? na zimnym silniku odpinasz aku na ok 1 min , podłączasz , bez swiatel , radia itp odpalasz bez gazu , czekasz do mometu az sie sie nagrzeje silnik i sie wlaczy wentylator chlodnicy , nastepnie mozna troszke pojezdzic na roznych predkosciach i obrotach tak zeby ecu sie ustawil dokladnie , jezeli masz gaz to jego na ten czas nie wlaczaj , jak ci dalej faluja to nieszczelny dolot , moze byc uszczelka pod kolektorem
rancik - 03-02-2010, 18:17
Dzięki wielkie za porady,na pewno się przydadzą!
[ Dodano: 06-02-2010, 14:48 ]
Witam mam następujący problem przy zakupie auta wersja eur.r97. był brak katalizatora. Czy występuje różnica pracy silnika. Czekam na opinię pozdrawiam.
|
|
|