3000GT/GTO Techniczne - PROBLEM Z ECS!!!
MaslanA - 14-02-2010, 12:22 Temat postu: PROBLEM Z ECS!!! Witam wszystkich mitsu-maniaków !!!
mam następujący problem z ECS gdy odpalam torpedę zapala się domyślnie tour, gdy naciskam guzik ECS zapala się SPORT ale zaraz po ruszeniu obydwie pozycje (TOUR, SPORT,)
zaczynają mrugać jednocześnie .... oco kaman ??
Anonymous - 14-02-2010, 12:25
a czy auto podnosi sie lub opuszcza przy danych pozycjach tzn. czy przy tour lekko sie podnosi a przy sport opuszcza?
n3000 - 14-02-2010, 12:40
Kosior to nie jest zawieszenie pneumatyczne żeby się podnosiło i opuzczało, najczęstszą przyczyną problemów z ECS są wtyczki z kablami łączące gniazda na amortyzatorach ze sterownikiem a dokładniej mówiąć ich pierwszy łącznik z dwoma wtyczkami i gumową pokrywką która przykrywa amortyzator, te kabelki sa bardzo cienkie i bardzo często pękają mimo że izolacja na nich jest cała (sprawdź miernikiem czy jest przejscie na tych kabelkach), druga częsta przypadłość to odłamanie się kabelka od jednego z pinów na wtyczce w amortyzatorze w obu przypadkach komputer od ECS przechodzi w tryb awaryjny i będą mrugać ci obie lampki tour i sport na tablicy, wyłączenie zapłonu powoduje reset sterownika i po ponownym włączeniu zapłonu wyglada ze jest wszystko ok do czasu aż sterownik przy próbie zmiany twardości amortyaztora wykryje brak połączenia co skutkuje ponownym wejsciem w tryb awaryjny. Awaria sterownika zdarza się bardzo rzadko ale możesz go rozebrać i sprawdzic czy kondensatory nie wylały, znajduje sie on w bagażniku po prawej stronie za plastikowymi osłonami.
MaslanA - 14-02-2010, 12:54
n3000, dzięki za pomoc posprawdzam i dam znać, jeszcze raz dzięki
Anonymous - 12-05-2010, 21:26
Witam panów. I znowu miałem problem, tym razem z ECS. Zaświeciły się dwa błędy, 61 i 64, jak też migała żarówka TOUR. Zasugerowało mi to, że może się coś dziać z kompem ECS, po jego otwarciu okazało się, że są wylane wszystkie 3 kondensatory 47uF/16V, a te na 50V nieruszone. Po wymianie ich na nowe 47uF/50V wszystko wróciło na swoje miejsce.
PS: Jak ktoś ma zdjęty ogranicznik prędkości,obojętnie jak (programem czy fizycznie), to zaświeci się błąd 24 na ECU, brak odczytu z czujnika prędkości. Co ja się naszukałem, żeby to znaleźć to moje. A sam go ściągałem programowo
n3000 - 13-05-2010, 08:06
W stealtah nie powinno być ogranicznika prędkości, ograniczenie do 180km/h miały tylko modele na rynek japoński i angielski, masz założony ECU od GTO ?
Anonymous - 13-05-2010, 22:29
Jestem w posiadaniu trzech kompów MD159966, jak też kilku kompów od opla i forda. Każdy z nich jest z ogranicznikiem 252 km/h +/_ 10 km/h. Niestety nie ze wszystkich udaję się zdjąć to ograniczenie, albo delimiter jest aktywny do pierwszego odpięcia napięcia, albo w ogóle nie reaguje na zerowanie którejkolwiek komórki.
n3000 - 14-05-2010, 07:50
Niemieckie auta to zgoda maja ogranicznik do 250 ale sam jechałem całkowicie seryjnym stelthem tt 270km/h poza tym w autach na rynek usa nie było ogranicznika zarówno w 3kgt jak i stealth, ja też mam ecu MD159966 i spokojnie przekraczam sporo ponad 250 ale w ecu ważniejszy jest numer E2T niż numer serii. Druga sprawa to widzę że masz rocznik 93r wiec masz rozdzielone czujniki położenia wału i wałka a ecu MD159966 jest do aut 91-92r bez dodatkowych czujników od roku 93 były ecu o numerach MD190663 i MD192589 a na californie MD188205 z uwagi na dodatkowy czujnik temperatury w EGR. Jak mi podasz miesiąc z którego masz auto to ci podam dokładny numer serii i numer E2T jaki powinien mieć Ecu do twojego autka.
Krystian990 - 14-05-2010, 10:34
N3000 imponujesz mi
|
|
|