[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Gaśnie podczas jazdy.
londolut - 18-02-2010, 17:50 Temat postu: [CA1A 1.3] Gaśnie podczas jazdy. Dawno nic się nie działo aż do teraz.
Samochód odpala normalnie, jeździ jak zawsze i ogólnie jest ok. Jednak po rozgrzaniu i kilku gaszeniach i odpaleniach silnika samochód zaczyna gasnąć jak da mu się bardziej w palnik (ok.5krpm). Bez żadnych ostrzeżeń obrotomierz opada do 0 i silnik przestaje pracować. Pozostawienie na biegu nie powoduje efektu odpalenia na pych. Po zatrzymaniu i odczekaniu kilku-kilkunastu sekund samochód odpala jak gdyby nigdy nic aż do kolejnego 'przeciągnięcia' wyżej i jazdy bliżej czerwonego pola. Co może być przyczyną takiego zachowania się auta? Prosiłbym o opinie i wskazówki czego szukać i co wymienić aby usunąć ten efekt.
PS Mam swój typ ale pragnę poznać wasze zdanie.
Anonymous - 18-02-2010, 19:27
Oby to nie było to. W Lancerze Asi takie akcje miały miejsce w dwóch przypadkach:
1. Padająca pompa wody.
2. Padający aparat zapłonowy.
londolut - 19-02-2010, 11:14
gregorbu, a dlaczego właśnie takie typy?
Anonymous - 19-02-2010, 12:32
londolut napisał/a: | gregorbu, a dlaczego właśnie takie typy? | To na bazie własnych, przykrych doświadczeń. Co ciekawe - w przypadku padającej pompy wody, silnik się nie grzał. Po prostu wyłączał się. Po chwili beż jakichkolwiek problemów odpalał i można było jechać dalej.
Fragu - 19-02-2010, 12:51
londolut napisał/a: | zaczyna gasnąć jak da mu się bardziej w palnik (ok.5krpm) |
taki economizer wbudowany
Może być pompa wody, kuzynek miał podobnie w renówce. Wymieniałeś ją w ogóle z rozrządem ?
harpagan - 19-02-2010, 12:58
londolut napisał/a: | samochód zaczyna gasnąć jak da mu się bardziej w palnik (ok.5krpm) |
Wniosek - nie pałuj 1.3
gregorbu napisał/a: | w przypadku padającej pompy wody, silnik się nie grzał. Po prostu wyłączał się. Po chwili beż jakichkolwiek problemów odpalał i można było jechać dalej. |
A potrafi ktoś powiedzieć jak to się dzieje ?
Co za to odpowiada?
Hugo - 19-02-2010, 14:25
harpagan napisał/a: | A potrafi ktoś powiedzieć jak to się dzieje ?
Co za to odpowiada? | Moim zdanie przepustnica. Ubytek płynu chlodniczego powoduje jego słaby dopływ do najwyżej położonego punktu układu (czyli przepustnicy) i czasami gaśnie. Jeszcze standardem mogłyby być falujące wolne obroty.
KaWu - 19-02-2010, 14:30
Obstawiam aparat zapłonowy.
Takie objawy miały miejsce w VW kumpla i padał czujnik Halla, aż w końcu wogóle nie odpalił.
londolut - 19-02-2010, 15:10
gregorbu napisał/a: | w przypadku padającej pompy wody, silnik się nie grzał | U mnie tez temperatura jest w normie. Jadę i pyk, silnik gaśnie.
Pompy nie wymieniałem z rozrządem.
Cytat: | A potrafi ktoś powiedzieć jak to się dzieje ?
Co za to odpowiada? | No właśnie...
A co powiecie na temat czujnika temperatury?
oko_81 - 20-02-2010, 09:00
Ja bym profilaktycznie aparacik zapłonowy sprawdził - a nawet samą cewkę zapłonową...podobne objawy miał jeden mitsumaniak z Krakowa - pomogła wymiana cewki
Anonymous - 20-02-2010, 21:27
oko_81 napisał/a: | nawet samą cewkę zapłonową. |
Od tego bym zaczął,miałem taki przypadek w hondzie.
londolut - 21-02-2010, 12:37
Colt zdechł wczoraj na dobre . Teraz na spokojnie zobaczymy co jest grane
KaWu - 22-02-2010, 13:24
londolut, jak zdechł na dobre to będzie
Kawu napisał/a: | Obstawiam aparat zapłonowy.
Takie objawy miały miejsce w VW kumpla i padał czujnik Halla, aż w końcu wogóle nie odpalił. |
londolut - 22-02-2010, 13:34
Wiem, potrzebuję aparat na podmianę i nie ma w okolicy Colta 1,3
londolut - 09-03-2010, 23:58
Padnięty okazał się aparat zapłonowy.
W tym miejscu bardzo chciałbym podziękować oko_81, za pożyczenie aparatów do testów i .... do jazdy na co dzień. Dzięki chłopie
|
|
|