Pajero II - sprzęgło
piwar78 - 04-03-2010, 16:44 Temat postu: sprzęgło witam.mam pytanie dotyczące sprzęgła tzn. na zimnym silniku ciężko wchodza biegi ,zgrzytają przy zmianie,jak się rozgrzeje to jest troche lepiej ale nie tak jak powinno czy trzeba bedzie wymieniać sprzęgło? czy może tylko linke podciągnąc?
GIO4x4RUS - 04-03-2010, 16:58
Witam!Jaką linke? sprzęglo hydrawliczne!!!Olej w skrzynie jest?taki jak naleze?(moze byle jaki mineralny?)
piwar78 - 04-03-2010, 17:13
a jak sprawdzić czy jest olej w skrzyni?
GIO4x4RUS - 04-03-2010, 18:14
Jak w kazdej manualnej skrzynie!Co najmniej z kanalu odkręczyc korek wlewu oleju(górny).Olej ma byc równo z otworem(wsadz paluszek )Nie znajdzesz w otworze oleju-dolac lub odrazu wymienic!Jak odkręczysz spustowy korek,zejdzie olej,spojz na magnez(na korku)- czy niema na nim duzo mietalowych scin....Olej ma byc syntetyczny(pólsintetik ) przekladzinowy...NIE mineralny!Nie pomyl skrzynie z reduktorem! Powodz!
PiotrC - 04-03-2010, 18:44
Najprawdopodobniej nie wysprzęgla Ci do końca sprzęgło. Sprawdź czy jest płyn hydrauliczny w zbiorniczku siłownika, czy siłownik jest suchy i nie wycieka z niego płyn. Pod pedałem sprzęgła masz śrubę regulacyjną. Możesz ją trochę wykręcić /przedłużyć/ Powinno pomóc. W ostateczności wymiana sprzęgła.
Pozdrawiam
jaculo - 10-03-2010, 18:08
PiotrC napisał/a: | Najprawdopodobniej nie wysprzęgla Ci do końca sprzęgło. Sprawdź czy jest płyn hydrauliczny w zbiorniczku siłownika, czy siłownik jest suchy i nie wycieka z niego płyn. Pod pedałem sprzęgła masz śrubę regulacyjną. Możesz ją trochę wykręcić /przedłużyć/ Powinno pomóc. W ostateczności wymiana sprzęgła.
Pozdrawiam |
A powiedz który to ten zbiorniczek, bo ja mam podobną sytuacje, chociaż wiem że sprzęgło przejechało 60tys, -czy to ten zbiorniczek, z wąskim wlewem, w prawym rogu tuż przy szybie od kierowcy,- patrząc od przodu.. Korek dosyć mały, ściągany a nie odkręcany.. jest tam strasznie ciężki dostęp.. czy to ten o którym pisz? mam 2;5 td
Passenger - 10-03-2010, 18:52
O! Świetnie, że się ten temat zasprzęglił Wymieniłem sprzęgło w PII 2,8 (uwaga, są dwie średnice 225 i 250mm - trzeba najpierw zdjąć stare i zanim zamówisz - zmierzyć).
I mam pytania:
1. czy przypadkiem jest kontrolka poziomu (zbyt małego) oleju w skrzyni?
2. a może jest kontrolka poziomu płynu hydraulicznego w sprzęgle?
i po trzecie - najważniejsze - gdzie znajdę (pewnie było 1000 razy tu na forum, ale w okolicach średniowiecza).. opis wszystkich symboli kontrolek w PajeroII?
Pozdrawiam podgórsko
PiotrC - 10-03-2010, 21:01
jaculo napisał/a: | PiotrC napisał/a: | Najprawdopodobniej nie wysprzęgla Ci do końca sprzęgło. Sprawdź czy jest płyn hydrauliczny w zbiorniczku siłownika, czy siłownik jest suchy i nie wycieka z niego płyn. Pod pedałem sprzęgła masz śrubę regulacyjną. Możesz ją trochę wykręcić /przedłużyć/ Powinno pomóc. W ostateczności wymiana sprzęgła.
Pozdrawiam |
A powiedz który to ten zbiorniczek, bo ja mam podobną sytuacje, chociaż wiem że sprzęgło przejechało 60tys, -czy to ten zbiorniczek, z wąskim wlewem, w prawym rogu tuż przy szybie od kierowcy,- patrząc od przodu.. Korek dosyć mały, ściągany a nie odkręcany.. jest tam strasznie ciężki dostęp.. czy to ten o którym pisz? mam 2;5 td |
Tak to ten. Jest on umieszczony bezpośrednio na pompce. Naniesione są na nim dwa poziomy MIN i MAX. Oczywiście płyn musi być pomiędzy znaczkami Jak zbiorniczek jest pusty to wskazuje na ewidentny wyciek.
Pozdrawiam
zbyszekm2 - 10-03-2010, 22:14
często przyczyną jest wysprzęglik zamontowany z lewej strony skrzyni biegów.
GIO4x4RUS - 10-03-2010, 23:15
+1!
To samo bylo w 2.8td,myslalem,ze sprzeglo poszlo,kupilem nowe( cena!), a okazalo sie,ze ten wysprzeglik zapowietrzal sie
|
|
|