|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
sprzęgło |
Autor |
Wiadomość |
piwar78
Nowy Forumowicz piwar
Auto: Pajero 2.5TD '94r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-03-2010, 16:44 sprzęgło
|
|
|
witam.mam pytanie dotyczące sprzęgła tzn. na zimnym silniku ciężko wchodza biegi ,zgrzytają przy zmianie,jak się rozgrzeje to jest troche lepiej ale nie tak jak powinno czy trzeba bedzie wymieniać sprzęgło? czy może tylko linke podciągnąc? |
|
|
|
 |
GIO4x4RUS
Forumowicz
Auto: MMC DELICA(Space Gear4x4)2.8td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Mar 2010 Posty: 62 Skąd: malbork
|
Wysłany: 04-03-2010, 16:58
|
|
|
Witam!Jaką linke? sprzęglo hydrawliczne!!!Olej w skrzynie jest?taki jak naleze?(moze byle jaki mineralny?) |
_________________ Przed wlączeniem 4x4 wląc mózg!
MMC Delica,95r,2.8td,long,manual,SS,LSD _______________________
Sorry za moja polszczyzne...
 |
|
|
|
 |
piwar78
Nowy Forumowicz piwar
Auto: Pajero 2.5TD '94r.
|
Wysłany: 04-03-2010, 17:13
|
|
|
a jak sprawdzić czy jest olej w skrzyni? |
|
|
|
 |
GIO4x4RUS
Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2010, 18:14
|
|
|
Jak w kazdej manualnej skrzynie!Co najmniej z kanalu odkręczyc korek wlewu oleju(górny).Olej ma byc równo z otworem(wsadz paluszek )Nie znajdzesz w otworze oleju-dolac lub odrazu wymienic!Jak odkręczysz spustowy korek,zejdzie olej,spojz na magnez(na korku)- czy niema na nim duzo mietalowych scin....Olej ma byc syntetyczny(pólsintetik ) przekladzinowy...NIE mineralny!Nie pomyl skrzynie z reduktorem! Powodz! |
 |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 04-03-2010, 18:44
|
|
|
Najprawdopodobniej nie wysprzęgla Ci do końca sprzęgło. Sprawdź czy jest płyn hydrauliczny w zbiorniczku siłownika, czy siłownik jest suchy i nie wycieka z niego płyn. Pod pedałem sprzęgła masz śrubę regulacyjną. Możesz ją trochę wykręcić /przedłużyć/ Powinno pomóc. W ostateczności wymiana sprzęgła.
Pozdrawiam |
|
 |
jaculo
Forumowicz
Auto: Pajero II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 70 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-03-2010, 18:08
|
|
|
PiotrC napisał/a: | Najprawdopodobniej nie wysprzęgla Ci do końca sprzęgło. Sprawdź czy jest płyn hydrauliczny w zbiorniczku siłownika, czy siłownik jest suchy i nie wycieka z niego płyn. Pod pedałem sprzęgła masz śrubę regulacyjną. Możesz ją trochę wykręcić /przedłużyć/ Powinno pomóc. W ostateczności wymiana sprzęgła.
Pozdrawiam |
A powiedz który to ten zbiorniczek, bo ja mam podobną sytuacje, chociaż wiem że sprzęgło przejechało 60tys, -czy to ten zbiorniczek, z wąskim wlewem, w prawym rogu tuż przy szybie od kierowcy,- patrząc od przodu.. Korek dosyć mały, ściągany a nie odkręcany.. jest tam strasznie ciężki dostęp.. czy to ten o którym pisz? mam 2;5 td |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
Passenger
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero2,8TDi(SupSel)+Galloper
|
Wysłany: 10-03-2010, 18:52
|
|
|
O! Świetnie, że się ten temat zasprzęglił Wymieniłem sprzęgło w PII 2,8 (uwaga, są dwie średnice 225 i 250mm - trzeba najpierw zdjąć stare i zanim zamówisz - zmierzyć).
I mam pytania:
1. czy przypadkiem jest kontrolka poziomu (zbyt małego) oleju w skrzyni?
2. a może jest kontrolka poziomu płynu hydraulicznego w sprzęgle?
i po trzecie - najważniejsze - gdzie znajdę (pewnie było 1000 razy tu na forum, ale w okolicach średniowiecza).. opis wszystkich symboli kontrolek w PajeroII?
Pozdrawiam podgórsko |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 10-03-2010, 21:01
|
|
|
jaculo napisał/a: | PiotrC napisał/a: | Najprawdopodobniej nie wysprzęgla Ci do końca sprzęgło. Sprawdź czy jest płyn hydrauliczny w zbiorniczku siłownika, czy siłownik jest suchy i nie wycieka z niego płyn. Pod pedałem sprzęgła masz śrubę regulacyjną. Możesz ją trochę wykręcić /przedłużyć/ Powinno pomóc. W ostateczności wymiana sprzęgła.
Pozdrawiam |
A powiedz który to ten zbiorniczek, bo ja mam podobną sytuacje, chociaż wiem że sprzęgło przejechało 60tys, -czy to ten zbiorniczek, z wąskim wlewem, w prawym rogu tuż przy szybie od kierowcy,- patrząc od przodu.. Korek dosyć mały, ściągany a nie odkręcany.. jest tam strasznie ciężki dostęp.. czy to ten o którym pisz? mam 2;5 td |
Tak to ten. Jest on umieszczony bezpośrednio na pompce. Naniesione są na nim dwa poziomy MIN i MAX. Oczywiście płyn musi być pomiędzy znaczkami Jak zbiorniczek jest pusty to wskazuje na ewidentny wyciek.
Pozdrawiam |
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 10-03-2010, 22:14
|
|
|
często przyczyną jest wysprzęglik zamontowany z lewej strony skrzyni biegów. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
GIO4x4RUS
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2010, 23:15
|
|
|
+1!
To samo bylo w 2.8td,myslalem,ze sprzeglo poszlo,kupilem nowe( cena!), a okazalo sie,ze ten wysprzeglik zapowietrzal sie |
 |
|
|
|
 |
|
|