To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z pedałem gazu

Tomek - 27-03-2010, 22:58
Temat postu: [EAxx] Problem z pedałem gazu
Witam
forum przegladam juz od bardzo bardzo, jeszcze zanim kupilem moje EA5A, jednak nie natknalem sie na podobny temat

Otóz mam problem z pedałem gazu.
Problem polega na tym, że coś go przyblokowuje u góry.
Nie wydaje mi sie, żeby problem leżał gdzieś w silniku, bo ten sam problem jest na zgaszonym silniku, poza tym auto jedzie do przodu jak trzeba ;) .
Denerwujace to jest bo przy zmianie biegu szarpie, bo trzeba depnąć mu troche mocniej, żeby go odblokować z miejsca.
Co dziwne czasami problem ustepuje, a potem znowu powraca.
Nie ma to nic do czynienia czy silnik jest rozgrzany czy nie.

Macie moze jakies pomysly, gdzie szukac przyczyny??

swinks_UK - 27-03-2010, 23:22

Linka do przepustnicy się haczy?
Bo chyba nie masz elektrycznego gazy jak w Toyocie. Hmmm... na tym byś może i zrobił sporo kasy zgłaszajac się do TVN-u czy gdzie tam :D

Tomek - 27-03-2010, 23:29

Wygląda właśnie na to, że albo sam pedał haczy, albo linka.
Tylko jak sie zwolni pedał gazu całkowicie, jak już sie odblokuje, to nie czuc zadnego haczenia

deejay - 27-03-2010, 23:41

sprawdz jak wyglada sama przepustnica , jesli jest zawalona syfem tzn. nagarem to do czyszczenia , w miejscu gdzie styka się sama przepustnica przy gardzieli kolektora ssącego zbiera sie nagar ( brud zmieszany z oparami oleju ) to najprawdopobobniej jest powodem twojego problemu :wink: , temat juz przerabiałem w niejednym V6 :)

zaznaczyłem to miejsce na fotce :

Tomek - 27-03-2010, 23:53

a to widze, ze temat bardziej skomplikowany niz by sie wydawalo
dzieki za odpowiedz, jak tylko bede mial chwilke, to sie temu przyjrze

robertdg - 28-03-2010, 12:16

tomek84, najprawdopodobniej zakleja Ci sie przepustnica, a dokladniej jej klapa, pokieruja sie tym co pisal deejay, a później sprawdz wychylenie klapy wedle z instrukcji manuala i w razie potrzeby wyreguluj, uwazam ze to rozwiaze Twój problem

[ Dodano: 29-03-2010, 17:16 ]
tomek84, Edit dla interesujacego Cie tematu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9334

Tomek - 12-04-2010, 17:54

takie pytanie technicze:

jak już rozbiore przepustnice i bedzie tam zabrudzone, to czym ten nagar wyczyscic??
benzyna??

marrok - 12-04-2010, 18:07

tomek84 napisał/a:
takie pytanie technicze:

jak już rozbiore przepustnice i bedzie tam zabrudzone, to czym ten nagar wyczyscic??
benzyna??

Ja użyłem płynu do czyszczenia gaźników (sprey), apotem benzyny i pędzelka :P
Pozdrawiam

Zhan - 12-04-2010, 19:59

tomek84 napisał/a:
takie pytanie technicze:

benzyna??

polecam preparat Wurtha do czyszczenia gaznikow i przepustnic, czysci bardzo dobrze i na dosc dlugo starcza, na pewno na kilka czyszczen... po zapachu wyglada, ze on jest na bazie nitro

deejay - 12-04-2010, 21:49

http://www.allegro.pl/ite...ia_gaznika.html
Tomek - 16-04-2010, 21:50

podążyłem za waszymi radami
troche pojeździłem i chyba problem z głowy na jakiś czas
musze jednak przyznac, ze nie bylo tam az tak zle jak pokazywal deejay na zdjeciu

cała operacja zajeła mi do godziny czasu

pozdrawiam i dzieki za pomoc

rafalsky - 23-12-2014, 16:29
Temat postu: [EAxx] Problem z obrotami przy rozgrzanym silniku
Witam,

Na początek pochwalę się zakupem Galanta. I muszę przyznać że jestem bardzo zadowolony. Mam jednak problem z obrotami silnika jak w temacie.

Chodzi o to że jak samochód się rozgrzeje np. po przejechaniu 15 km obroty silnika nie spadają do poziomu jak po chwili po odpaleniu (na zimnym przy odpaleniu jest ok 1200 po chwili maleje do ok 700-800).
Jadąc po mieście zatrzymuję się na światłach i silnik pracuje z prędkością 2000 obr/min lub nawet 3000, zależy kiedy się przytnie.
Po otwarciu maski mogę ręcznie przestawić przepustnicę ale nie o to chodzi.

Czy ma ktoś jakiś pomysł?

polaff - 23-12-2014, 17:24

rafalsky, czy Tobie chodzi o to, ze przepustnica na rozgrzanym silniku nie wraca do punktu biegu jałowego?
rafalsky napisał/a:
Po otwarciu maski mogę ręcznie przestawić przepustnicę ale nie o to chodzi.

robertdg - 23-12-2014, 18:15

Z opisu wynika, że blokuje się linka albo przepustnica, trzeba sprawdzić co jest przyczyna i naprawić, jezeli to nie ma związku z przycinająca sie linka, czy przepustnica prosze kontynuowac watek http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=77358
rafalsky - 23-12-2014, 19:28

polaff, tak chodzi o to że przepustnica tak jakby nie wraca do pozycji początkowej.