To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - 1.9 DiD - brakuje mocy

slik - 31-03-2010, 10:01
Temat postu: 1.9 DiD - brakuje mocy
Witam,
mam kolejny problem z moja carismą mianowicie: przy ruszaniu np ze świateł, ale tez zdarzało się na prostym odcinku, brakuje mu mocy, tak jakby turbina sie nie włączała. Wzimie tego problemu nie było, temperatura lekko na plus i cos nie tak. Błędu nie ma żadnego. rozkeciłem kolektor, wyczyściłem bo był cały zapchany jakims syfem, dodatkowo wymieniłem zawór EGR, jest znaczna poprawa, ale jeszcze przy ruszaniu zdaża jej sie zamulać. w czym może być problem?

robertdg - 31-03-2010, 10:34

slik, zbadaj auto na kompie, przyczyn moze być wiele, przepływka, czujnik ciśnienia doładowania, zawór turbo boost control, przetarty wezyk podcisnienia.
slik - 25-04-2010, 10:34

wymieniłem EGR na inny - używany, nie pomogło, wizyta u innego mechanika, stwierdził, że na 99% zawór EGR, dziwne bo wymieniony ale być może na uszkodzony. koszt nowego koło 600 zł :( ale chcąc się upewnić czy to na pewno zawór odpiąłem kostek przy egr. i efekt mnie trochę zaskoczył, wydawało mi się, że samochód powinien chodzić dobrze i tak też jest ale powinna się świecić kontrolka z błędem a tego nie ma. czy to normalne? oraz czy skoro zawór jest odpięty, błędu nie ma to można tak bezpiecznie jeździć i z silnikiem nic się nie stanie?
pawelsonx - 25-04-2010, 10:42

jak błędu nie ma to możesz jeździć z odpiętym egr