To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - klima - problem

uciu - 31-03-2010, 23:07
Temat postu: klima - problem
Ostatnio zauważyłem, że podczas włączania klimatyzacji słychać ciche syczenie od strony nawiewów i zimne powietrze praktycznie nie leci (bardzo minimalna różnica przed i po uruchomieniu). Czy to może być kwestia nabicia klimy czy raczej jakich problem techniczny??

Pzdr

Centosz - 31-03-2010, 23:44

Kiedy ostatnio nabijałeś klime?Może czynnika nie ma w układzie.Najlepiej podłączyć maszyne i zobaczyć czy coś wypompuje.A sprężarka sie załącza?
uciu - 31-03-2010, 23:57

Szczerze mówiąc jeszcze nie miałem okazji jej nabijać. Auto mam od lipca.. Słychać, że sprężarka się uruchamia
Brikston - 01-04-2010, 09:21

u mnie tez syczalo i okazalo sie ze bylo malo czynnika wiec musialem nabic klime
kuken - 01-04-2010, 10:04

Można sprawdzić na osuszaczu. Jest tam taka małą szybka od góry. Jeśli po włączeniu klimy będą pojawiać się bąbelki, piana to należy przypuszczać, że czynnika jest za mało.
tom17 - 02-04-2010, 23:14
Temat postu: Re: klima - problem
uciu napisał/a:
Ostatnio zauważyłem, że podczas włączania klimatyzacji słychać ciche syczenie od strony nawiewów i zimne powietrze praktycznie nie leci (bardzo minimalna różnica przed i po uruchomieniu). Czy to może być kwestia nabicia klimy czy raczej jakich problem techniczny??

Pzdr

sprawdź czy nie masz za mało czynnika (syczenie na zaworze rozprężnym jest z reguły tym spowodowane). to może być powodem małej różnicy temperatur. chyba że sprawdzałeś w niskiej temperaturze wtedy mała różnica jest normalnym zjawiskiem.

waldek238 - 06-04-2010, 10:32

Przy braku lub drastycznie małej ilości czynnika sprężarka wogóle nie powinna się włączać.W twoim przypadku stawiam na małą ilość czynnika bo jeszcze działa ale już nie chłodzi.