Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Trzyma hamulec ręczny i gorace tylne koło.
turek61 - 15-04-2010, 19:11 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Trzyma hamulec ręczny i gorace tylne koło. Witam...
Mam prośbę... Czy mógłby mi ktoś podać śr. tłoczka tylnego hamulca (mam tarcze i Cari po lifcie)
Od kilku dni walczę z usunięciem przyczyny grzania się tylnego koła.Razem z mechanikiem stwierdziliśmy że przyczyną jest ręczny hamulec.Jak go nie używałem to było OK.Mechanik - kolega zdemontował cały zacisk wyjął tłoczek itd. przeczyścił, przesmarował i stwierdził że ta dźwignia gdzie osadzona jest linka od ręcznego działa. Złożyliśmy wszystko do kupy i d...pa.
Dalej koło się grzeje.Kolega więc wlazł pod samochód aby zobaczyć jaka jest różnica w przesuwaniu się tej dźwigienki w obu kołach.
Niestety na tym co się grzeje mniej odbija niż na drugim.
Co możne być przyczyną ? Czy ktoś miał już taki przypadek ?
Chcemy teraz kupić gumkę na tłoczek i wymienić ale nie znam średnicy tłoczka ?
Spróbujemy tez wlać miksturę do pancerza linki.
robertdg - 15-04-2010, 23:58
turek61, najpewniej byłoby zmierzyc ta srednice jak juz mieliscie zacisk na wierzchu, jezeli dzwignia recznego nie odbija znaczy ze zapiekla sie na osce, mozesz kupic drugi zacisk, w IC albo poszukać dobrego z używek, bo regeneracja ośki nie jest łatwa.
herflik95 - 16-04-2010, 07:36
Cytat: | Co możne być przyczyną ? Czy ktoś miał już taki przypadek ? | Miałem podobny problem z grzaniem się koła kolego. Odkręć tylny hamownik i wyciagnij śróby na których on pracuje, w moim przypadku one zakorodowały - przesmarowałem je smarem grafitowym oraz dałem troche smaru grafitowego miedzy tłoczek a gumową osłone.
observer - 07-06-2010, 17:58
turek61, napisz czy rozwiązałeś problem (czy może dorobiłeś chłodnicę do tego koła ) ,
bo to jakaś epidemia z tymi grzejącymi się kołami (u mnie też ).
Prośba do wszystkich userów - Jak rozwiążecie problem to starajcie się napisać co było przyczyną. Ułatwicie innym działanie.
Piwor - 08-06-2010, 21:12
A jak często używacie ręcznego?
|
|
|