To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Drążki kierownicze

grzeniomanu - 16-04-2010, 13:28
Temat postu: Drążki kierownicze
Witam mam taki problem. Mianowicie gdy zwalniam w pewnym stopniu słychać tłuczenie. Są nieduże luzy w kierownicy i znajomy mechanik po sprawdzeniu powiedział że trzeba tylko wymienić końcówki drążków układu kierowniczego tam gdzie wspomaganie i czy miał rację że tylko to jest do wymiany przy takich objawach jak wyżej napisałem..
robertdg - 16-04-2010, 14:10

Jezeli mechanik po sprawdzeniu Ci tak powiedział to być może tak jest.
kubas - 17-04-2010, 12:02

Czy to końcówki drążków to łatwo sprawdzić. Podnieś auto tak żeby koło przednie nie stykało się z powierzchnią i poruszaj kołem na boki tzn. w tych płaszczyznach w których skręca (prawo, lewo). Jeżeli to końcówki drążków, będzie wyczuwalny luz i delikatne stukanie. U mnie objaw był taki, że gdy jechałem po dziurach to tłukło się jakby nie wiadomo jak zawieszenie było wytłuczone. Po wymianie nie zapomnij zrobić geometrii.
robertdg - 17-04-2010, 12:08

kubas napisał/a:
Jeżeli to końcówki drążków, będzie wyczuwalny luz i delikatne stukanie.
Nie do końca prawda, po drodze sa jeszcze drążki kierownicze, więc nie należy się sugeować samymi stukami i luzami przy ruchu kołem, ale trzeba to sprawdzić namacalnie ręką.
kubas - 17-04-2010, 12:12

Jeśli podniesie samochód to już chyba nie problem zdjąć koło i szarpnąć lub pomacać :mrgreen: Po za tym po jeździe na naszych wspaniałych drogach w pierwszej kolejności należałoby spodziewać się końcówek
grzeniomanu - 21-04-2010, 12:20

Witam. Wymieniłem końcówki drążków i wahacze dolne i już jest dobrze. A przyczyną bicia podczas hamowania były wybite wahacze a luzu drążki kierownicze.