Galant/Legnum VR4 Ogólne - Jakie graty do przekładki VR4
mario mario - 03-05-2010, 07:24 Temat postu: Jakie graty do przekładki VR4 Witam koledzy i koleżanki. Jak w temacie napisałem potrzebuję waszej wiedzy na temat części jakie będą mi potrzebne do przekładki Legnum. Zamiar jest taki aby w przyszłości ściągną z zagranicy dobrego VR 4. Obecnie jak niektórzy wiedzą mam możliwość pozostawienia co niektórych elementów z mojego starego galanta, który idzie na części. Pytanie rzeczowe co mam z niego zachomikować na przyszłość co mi będzie potrzebne do przekładki. Na pewno ściana grodziowa, tylko w którym miejscu ją wyciąć.
robertdg - 03-05-2010, 11:16
Sciane grodziowa rozwierca sie w miejscu fabrycznych zgrzewow, trzebe to robić delikatnie, aby sobie bigosu nie narobic, czasochłonna praca wymagajaca dobrej wiertarki i ostrych wiertel, w celu zacentrowania starego zgrzewa mozna uzyc punktaka.
Poza tym no to wiadomo ze graty z wnetrza auta, wycieraczki, reflektory, osprzet klimy, wspomagania, chodzi o rurki, magiel, sanki.
http://forum.mitsumaniaki...ight=przekladka
cos o ukladzie kierowniczym http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#383839
W dziale "Nasze miski" polecam przestudiowac tematy roch_27 i kochajj
pawliku - 03-05-2010, 16:00
robertdg, a czy nie jest łatwiejszym sposobem wycinać dziury? no chyba że mario mario, chce te wycieraczki po normalnemu
robertdg napisał/a: | sanki. | to chyba nie potrzebne
Rafal_Szczecin - 03-05-2010, 17:28
pawliku napisał/a: | robertdg, a czy nie jest łatwiejszym sposobem wycinać dziury? |
to najwieksza rzezba jaka moze byc zrobiona, ze pepi tak ma, i robil mu to pyton, to nie znaczy, ze to jest najlepsze rozwiazanie
pawliku - 03-05-2010, 17:32
Rafal_Szczecin napisał/a: | to najwieksza rzezba jaka moze byc zrobiona, ze pepi tak ma, i robil mu to pyton, to nie znaczy, ze to jest najlepsze rozwiazanie | przepraszam a czy napisałem że to jest najlepszy sposób? Nie, to po co te aluzje ? po drugie mi sie wydaje być to lepszą metodą nie dlatego bo ma to pepi i robił mu to pynton tylko dlatego że nie musze rozcinać połowy samochodu a potem płakać bo krzywo jezdzi.
Rafal_Szczecin - 03-05-2010, 17:35
pawliku napisał/a: | o drugie mi sie wydaje być to lepszą metodą nie dlatego bo ma to pepi i robił mu to pynton tylko dlatego że nie musze rozcinać połowy samochodu a potem płakać bo krzywo jezdzi. |
wlasnie,wydaje sie tobie.
ps. misie ( mi sie ) graja w bajkach i zyja w lesie
pawliku - 03-05-2010, 17:50
Rafal_Szczecin napisał/a: | wlasnie,wydaje sie tobie. | wydaje nie wydaje ale i tak bede przy swoim a jeżeli tobie sie nie wydaje to podaj jakieś minusy takiej przekładki
Rafal_Szczecin napisał/a: | misie ( mi sie ) graja w bajkach i zyja w lesie | dzięki że napisałeś bo niewiedziałem
ale ok moje zdanie wyraziłem i koniec nie chce być mo=ądrzejszy od innych którzy sie na tym bardziej znają ...
mario mario - 03-05-2010, 20:45
Panowie dzisiaj (mimo że święto) to zająłem się moim galikiem, rozebrałem na czynniki pierwsze, środka już nie ma, została zawiecha wydech i takie tam, ja sobie poczytam, ale są sprawy wymagające pewnej wiedzy, ściana grodziowa to rozumiem, lepiej wyciąć i dobrze wspawać, czyli lepiej niż fabrycznie ale co z belką na której jest łapa kierownicy to też się wycina i wspawuje? Poza tym układ kabli, wyjąłem dzisiaj całą instalację i nie wiem czy je nie zostawić sobie na przekładkę, są to ładne kabelki z kostkami, mam nadzieję ze w VR4 idą takie same układy przewodów. Tak na boku to nie wyobrażacie sobie jaka to nauka rozebrać całego galanta. Potrzebuję konkretów co do części które mogę wykorzystać w przekładce do VR4.
robertdg - 03-05-2010, 21:23
mario mario napisał/a: | Potrzebuję konkretów co do części które mogę wykorzystać w przekładce do VR4. | Bylo o tym pisane dziesiatki razy, prosze poszukaj, wyzej napisalem gdzie mozesz poczytac.
macia - 03-05-2010, 22:06
mario - jeśli nie chcesz czasu to pytaj Czarka - autor. No chyba, że lubisz czekać na odpowiedzi kilka dni i zadawać 10 razy te same pytania, na które padną znów 3 różne odpowiedzi.
mario mario - 04-05-2010, 04:56
Wsztscy macie rację, ale są ludzie na tym forum, którzy cały czas użytkują VR4 i w trakcie tego użytkowania wychodzą może jakieś niedociągnięcia, które zostały popełnione przez to, że przerabiano np. instalację z VR4 a może lepiej byłoby zastosować gotową z europejczyka np. taką jaką ja mam, może są jeszcze inne elementy i sprawy, których zasadność zastosowania bądź nie wyszła w praniu.
Bartek - 04-05-2010, 07:51
mario mario, do przkładki potrzebujesz:
- ścianę grodziową - w mojej ocenie najpewniejszy sposób na przekładkę, zapewniający najpewniejsze mocowanie wszystkich elementów, sprawne wycieraczki (nie po prawej stronie ). Sposób wycięcia zależy od osoby wspawującej ją później - rozłączenie w całości na fabrycznycj zgrzewach ma 2 wady - trzeba odłączyć podłużnice przednie, oraz odłączyć nr nadwozia, przez co auto staje się nielegalne, więc uwagi robertdg, są co najmniej nietrafione . Jak ciąć - warto mieć oba auta obok siebie i wtedy zadecydować. Jak zostawiasz sobie ścianę - wytnij po podłodze tuż za słupkami, odetnij kielichy z przodu i słupki - da to pojęcie jak skonstruowany jest przód i pozwoli na ocenę sytuacji. Pamiętej jednak, że nie można zespawać ścian na zakładkę, bo składa się ona z 2 warstw - trzeba zesapwać każdą z nich z osobna
- przekładnię kierowniczą z Galanta EA5 po 2 lifcie czyli 09.00 do końca produkcji
- deska rozdzielcza kompletna z duktami powietrza, panelami ozdobnymi i listwami progowymi
- stelaż deski rozdzielczej z mocowaniami radia i mocowaniami deski do tunelu
- mocowania wiązki elektrycznej nad schowkiem
- obudowa tunelu
- dźwignia ręcznego
- wybierak biegów (jeżeli tiptronik)
- nagrzewnica
- klimatyzator
- wentylator
- pedały (wszystkie )
- boczki drzwi (kompletne z uchwytami i maskownicą panelu szyb)
- podnośniki szyb przednich
- przełączniki pod kierownicę
- silnik i ramiona wycieraczek (o dziwo reszta pasuje )
- pompa hamulcowa
- przewody hamulcowe (wszystkie, włącznie z idącymi do tylnych kół)
- mocowanie pompy abs
- przewody wspomagania
- przewody klimatyzacji
- fotele (do pominięcia przy skórzanym pakiecie i Recaro)
- zamek maski
- reflektory
- linka(i) do otwierania wlewu paliwa (bagażnika z sedanie)
- mocowania lusterek zewnętrznych
- osłona podszybia z uszczelką maski
- warto zostawić wiązki - nie przydadzą się w całości, bo okabliwanie VR jest mocno inne niż EA, ale złączki się przydadzą do zrobienia "przedłużaczy" - potrzebne w zależności od wybranej metody 3-6 szt.
robertdg - 04-05-2010, 09:10
Bartek napisał/a: | trzeba odłączyć podłużnice przednie, oraz odłączyć nr nadwozia, przez co auto staje się nielegalne, więc uwagi robertdg, są co najmniej nietrafione | rozumiem o czym piszesz, ale moja koncepcja nie obejmowala rozszczepiania tunelu srodkowego na ktorym sa numery VIN. W nastepnych zdaniach nawet to ująłeś. Wybacz nie rozpisywalem sie, bo trudno mi pisac wszystko jedna reka, dlatego odsylalem do innych tematow. Jezeli wprowadzilem w blad to przepraszam.
mario mario - 09-05-2010, 19:52
No tak jakieś 50% gratów mam a nawet więcej, kosztowo może 40%. Czytałem o maglu i wyczytałem, ze od GTZ 3.0 pasuje. Tak w ogóle poczytałem o tym GTZ i pomyślałem, że jest tam silnik 3.0 200 KM. Wygląd, fakt nie za bardzo, podejrzewam, ze z zewnątrz dałoby się go wyprowadzić na normalnego gala, ale środek faktycznie byłoby ciężko. Koledzy, za wiele tematów o GTZ to na naszym forum nie ma, te modele nie cieszą się uznaniem, mimo wszystko co myślicie o przeróbce takiego gala na normalnego i z zewnątrz i w środku ?
Ana 1 - 25-05-2010, 19:57
No w końcu znalazłam. To, że kupił samochód z silnikiem prawie dwustu konnym, to teraz chce jeszcze przerabiać go na większy tzn mocniejszy. Ja mam tylko prośbę o to abyście mu to odradzili. Z tego co przeczytałam to i koszt duży i coś tam ciąć trzeba.
|
|
|