To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Dziwny dźwięk przy wysokim momencie

grzechumas - 03-05-2010, 21:36
Temat postu: [CA4A 1.6] Dziwny dźwięk przy wysokim momencie
Witam!

Przy ruszaniu (nie za każdym razem), szczególnie pod górę, słychać dochodzący "metaliczny" dźwięk spod maski. Trwa on kilka sekund i podczas jazdy już się nie pojawia, dopiero przy kolejnym ruszaniu.
Może ktoś z was miał taki problem.
Odstawiłem nawet mojego miśka do warsztatu ale mechanik nic nie znalazł (stawiał na zerwaną poduszkę...).

Czekam na pomoc

londolut - 04-05-2010, 10:18

grzechumas, zobacz osłonę kolektora wydechowego. Ona ubi tak zabrzęczeć.
yume - 21-06-2010, 13:16

Podłącze się do tematu by nowego nie zakładać :)

z silnika(bardziej z jego lewej strony) wydobywa się metalicnzy odgłos, tyle że występuje przy obratoach 3400-3700 na każdym biegu, oprócz wstecznego :D , przed i po tych wartościach orbotowych nie występuje, może ma ktoś pomysł cóż to takeigo, osłona kolektora wyeliminowana jako przycyzna dźwięku.

Paweł4x4 - 23-06-2010, 11:46

Też dołączam się do pytania. Mam podobny problem, tylko że wręcz aż takie metaliczne stukanie jak by w zakresie obrotów od 1000-2000 poza nimi nie ma czegoś takiego, przeważnie przy ruszaniu jak już trochę się silnik rozgrzeje. Na zimnym tego jakoś nie słychać.
ozzy89 - 24-06-2010, 00:43

londolut napisał/a:
grzechumas, zobacz osłonę kolektora wydechowego. Ona ubi tak zabrzęczeć.

dokładnie, u mnie była tak skorodowana, że dolna śruba, która mocuje tą obudowę przeszła ją na wylot. Pomogło założenie odpowiedniej podkładki ;) za ten dźwięk można też winić osłonę, która znajduję się na początku tłumika, bodajże tuż przed katalizatorem, gdzie jest sonda lambda. Skorodowana lubi się odrywać i brzęczeć. Nie wiem co może pomóc poza spawaniem. Jakieś inne pomysły ?

Hugo - 24-06-2010, 19:00

ozzy89 napisał/a:
za ten dźwięk można też winić osłonę, która znajduję się na początku tłumika, bodajże tuż przed katalizatorem, gdzie jest sonda lambda. Skorodowana lubi się odrywać i brzęczeć. Nie wiem co może pomóc poza spawaniem. Jakieś inne pomysły ?
Metalowa opaska zaciskowa skręcana wkrętakiem lub kluczem 7 lub 8 mm. Taka typowa do węży.
ozzy89 - 24-06-2010, 21:00

Hugo napisał/a:
ozzy89 napisał/a:
za ten dźwięk można też winić osłonę, która znajduję się na początku tłumika, bodajże tuż przed katalizatorem, gdzie jest sonda lambda. Skorodowana lubi się odrywać i brzęczeć. Nie wiem co może pomóc poza spawaniem. Jakieś inne pomysły ?
Metalowa opaska zaciskowa skręcana wkrętakiem lub kluczem 7 lub 8 mm. Taka typowa do węży.

dokładnie mam taką założoną, ale nie da rady tak ścisnąć by całkowicie przestało drgać. Przynajmniej mi się nie udało ;)

Hugo - 25-06-2010, 19:51

ozzy89 napisał/a:
dokładnie mam taką założoną, ale nie da rady tak ścisnąć by całkowicie przestało drgać. Przynajmniej mi się nie udało
To kup mniejszą (o mniejszej średnicy).