To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Żarówki podświetlenia zegarów oraz przycisków

MichuGdy - 06-05-2010, 07:32
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Żarówki podświetlenia zegarów oraz przycisków
Witajcie,

Mam pytanie,

Jakie żaróweczki siedzą w oprawkach w podświetleniu zegarów (wersja po lifcie) ?

Może ktoś rozbierał przyciski od włączników świateł przeciw mgłowych, widać że w jednym padło podświetlenie, tak samo w przycisku sterowania lusterkiem.

I jeszcze jedno podświetlenie padło - ustawienie temp nawiewu - jakie tam żarówki siedzą ?

Pozdrawiam,
Michał

Budrys - 06-05-2010, 19:42

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Poczytaj ten wątek. Generalnie w handlu nie można dostać oryginalnych żaróweczek (tylko ASO), trzeba kombinować zamiennikami żaróweczek i diod.

plecho1 - 06-05-2010, 19:53

Ja u siebie właśnie w przyciskach od przeciwmgielnych i w sterowaniu lusterkami założyłem diody 3 mm na 12V i działa spoko ale w sterowaniu lusterkami trochę za jasno świeci i chyba diodę czymś przysłonię albo pomaluje jakimś markerem.
Wojtas24 - 08-05-2010, 16:14

Serwis ASO na pewno tam dostaniesz tylko ze jedna żaróweczka do podświetlenia przełącznika świateł przeciwmgłowych to jakieś 25 30 zł nie pamiętam dokładnie bo sam wymieniałem jakiś rok temu.
plecho1 - 08-05-2010, 21:49

A taka dioda jak zastosowałwm całe 80 groszy i napewno już mi się nie spali.
MichuGdy - 08-05-2010, 23:34

z tymi diodami to faktycznie jakieś rozwiązanie. trzeba pokombinować :)

Pozdrawiam

misiek757 - 09-05-2010, 00:24

Żaróweczki do Carismy po lifcie można kupić w sklepie elektronicznym(bez podstawek plastikowych)za grosze,żarówki wkładamy do orginalnych podstawek ze starych żarówek
Aby światło wyglądało jak reszta podświetlenia trzeba kupić żarówki niebieskie ewentualnie do białych żarówek zastosować niebieskie koszulki z starych żarówek.Żaróweczki przepalają się często z powodu słabego styku między podstawką żarówki a płytką drukowaną przełącznika,ja sobie poradziłem z tym zwiększając docisk poprzez włożenie paska plastiku w otwór płytki drukowanej w ten sposób aby pasek zwiększał ten docisk(w przypadku podświetlenia przełącznika świateł przeciwmgielnych).Efekt jest taki że jak wcześniej wymieniałem żarówki raz na miesiąc teraz już ponad rok mam spokój.