To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Kabel zapłonowy- zjedzony

kuken - 10-05-2010, 10:54
Temat postu: Kabel zapłonowy- zjedzony
3 miesiące temu wymieniałem kable na nowe NGK po ataku kuny/szczura, a tu wczoraj po raz 2 się wkurzyłem bo historia się powtórzyła- jeden przegryziony. Cena nowych w komplecie to +120 zł . Co myślicie o pomyśle, żeby kupić 1 sztukę na allegro- tu mająhttp://allegro.pl/item100...ecia_kable.html. Nie będzie kolizji, że jeden stary a drugi prawie nówka?

Druga kwestia to zabezpieczenie się przed ponowną konsumpcją- powiesiłem już kostkę WC- jak widać nie poskutkowało. Została sierść psa, ewentualnie brzęczyk podłączany do akumulatora. Ponadto zamierzam nasunąć na kable zbrojony wężyk- stali chyba nie przegryzie...

robertdg - 10-05-2010, 11:00

Najlepiej wytropic gada i go zatluc, moj koleg mial tak samo, wkoncu polozyl pod maska trutke, no i szczur ta trutke przeniósl przez rure od powietrza az do filtra powietrza, szczwana bestia, nie pomagalo na szczura nic, dopoki sie go nie wytepilo.

Jezeli ten stary kabel nie bedzie mial przebic to nie bedzie kolizji

pawelsonx - 10-05-2010, 11:19

sierść nie działa.
Brzęczyki są skuteczne ale po jakimś czasie zwierze się przyzwyczaja .

poszukaj jakiegoś brzęczyka który ma modulacje i np załącza się jak wykryje stwora

http://www.mardersicher.de/news.htm

kuken - 11-05-2010, 11:15

Panowie znalazłem w dość dobrej cenie kable SEIWA- http://allegro.pl/item102...sma_galant.html
Słyszeliście jakieś opinie o tych przewodach?

tedi58 - 12-05-2010, 16:42

NA przewody lepiej nic nie zakładaj ,bo mogą Tobie poszarpać całą instalację elektryczną ,a ze sztukowaniem będziesz miał duży kłopot.
kuken - 13-05-2010, 08:26

W jakim sensie poszarpać? Myślałem o wężu gumowym (wzmocnionym w środku drutem) o średnicy powiedzmy 15 mm, w który włożyłbym kable zapłonowe, tak, żeby zakrywało je na całej długości.
Drapichrust - 13-05-2010, 09:40

Najlepszym sposobem jest specjalny spray na gryzonie. Spryskuje się nim kable w samochodzie i po problemie. Poszukaj na allegro. Według mnie najlepszy sposób.
tedi58 - 13-05-2010, 16:29

Chodziło mi oto że są to kuny, przyzwyczajone do twojego auta jak nie da rady z silikonem to zabiorą się za instalację. Ja tak miałem, dwu krotnie w ciągu roku pogryzły przewody do tego jeszcze naniosły suchego chleba do komory silnika tak były mocno przyzwyczajone do mojego miśka , i stawiam że to kuna bo to zwierzak nocny i tylko nocą potrafi uszkodzić przewody. Ja zamontowałem ultra dżwiękowy generatorek jak na razie 8-cy spokoju chociaż mimo to znalazłem obok silnika pokarm który tam przyniosły.
wichura1 - 21-05-2010, 08:38

W zeszłym roku, też coś mi zeżarło kable, więc kupiłem używki za 50PLN i wszystko jest idealnie. Założyłem na przewody takie rurki karbowane, jak te w których idą przewody pod maską.
jaxan - 26-05-2010, 10:48

Walczę z gadziną już drugi rok! Kostka WC - pomogła na jakieś pół roku, sierść psa - odstraszała ok 2 miesięcy, łapki, śmierdzące tabletki itp nic nie dały. Co prawda kabli mi nie przegryza, ale skupie obicie maski i ścianki między kabiną a komorą silnika. Zauważyłem, że to nie tylko u mnie pod domem, ale generalnie wszędzie gdzie auto stoi trochę dłużej wieczorem albo nocą. Kiedyś myślałem, że to może kot, ale widziałem kunę kilka razy jak spierniczała kiedy z daleka otwierałem auto. Już miałem tego brzęczka elektronicznego sobie sprawić, ale widzę, że i do tego się przyzwyczaja bydle.