To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] maglownica/kolumna

maroch - 17-05-2010, 21:59
Temat postu: [CA4A 1.6] maglownica/kolumna
witam! do tej pory nie udało mi się usunąć stukania na nierównościach, ale co napewno - przy krótkim szarpaniu lewo prawo kierownicą było słuchać stuki z maglownicy, dokręciłem tę wielką śrubę z tyłu maglownicy, stuki zniknęły (przy ruchach kierą), ale na nierównościach nadal [edit], dodatkowo jak kręcę kierownicą to przed ostatnim pół skrętem kiery w prawo jest głośnu stuk, zawsze? maglownica czy krzyżaki ?
Anonymous - 18-05-2010, 08:01
Temat postu: Re: [CA4A] - maglownica/kolumna
Właśnie przerobiłem ten temat w CJ4A. Magiel po regeneracji, a stuki i delikatne luzy podczas przejeżdżania przez nierówności wciąż były. Wczoraj wymieniłem kolumnę kierowniczą i problem zniknął. Okazało się, że były delikatne luzy na krzyżaku. O ile na wymontowanej kolumny te luzy były naprawdę ledwo wyczuwalne, to podczas jazdy czuć je było wyraźnie.
Zanim jednak wymienisz kolumnę, przyjrzyj się śrubie na dolnym wieloklinie (czyli spinającą kolumnę kierowniczą z przekładnią). Jeśli te śruba nie jest do końca dokręcona, również będziesz odczuwął luzy i stuki. I mała uwaga - ciężki dostęp. Musisz mieć nasadkę o cienkich ściankach.

maroch - 18-05-2010, 15:03

a jest do zdobycia taki krzyżak ?
Anonymous - 18-05-2010, 18:11

maroch napisał/a:
a jest do zdobycia taki krzyżak ?
Jako osobna część - nie. Musiałbyś wymontować swój, pojeździć po sklepach i próbować dobierać. Ale prościej jest kupić całą kolumnę kierowniczą i po prostu wymienić. I tak musisz ją demontować, bo krzyżaków inaczej nie wybijesz. Ja kupiłem od (jak zwykle 8) ) Trawor76 i jestem bardzo zadowolony.
maroch - 19-05-2010, 13:11

ale ftopa! te głośne stukania spowodowane były odkręceniem się śruby górnego lewego wahacza, jednak na prawo - skrętach dochodzi do jednego dość głośnego stuknięcia
rafq - 15-06-2010, 21:28

Jedź na markową stację diagnostyczną (polecam Auto-Test, w Lublinie mają swoją stację), zrobią Ci szarpaki za 20-30 zł i będziesz znał przyczynę - przy okazji może wyjdą jakieś inne luzy.

Jeśli okaże się, że to magiel to wtedy będziemy radzić.