To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] Kilka usterek.

majkimajkk - 22-05-2010, 09:40
Temat postu: [MSS DID] Kilka usterek.
Witam! To mój pierwszy post tutaj także pozdrawiam wszytskich. Niecały miesiąc temu nabyłem MSS i jestem bardzo zadowolony. Jednak zauważyłem kilka usterek z którymi chciałbym się zmierzyć.
1. Wyświetlacz komputera czasami nawala, tzn. nie pokazuje pełnych cyfr czy liter, tak jakby bateria siadała(oczywiście wiem, że tam baterii nie ma). Jak tak się dzieje i dotkne wyświetlacza, to wszystko wraca do normy, więc pewnie jakieś styki.
2. Zasięg pokazywany przez komputer. Na jakiej zasadzie on działa? Przelicza na podstawie średniego spalania? 2 razy zdarzyło mi się już, że zatankowałem a zasięg nic się nie zwiekszył. Jest to o tyle uciążliwe, że mimo, że bak jest w około 1/4 pełny to zasięg pokazuje 20 km i wysyła alarm.
3.czujnik nie zgaszonych świateł. raz działa, raz nie, nie wiedzieć czemu. podobno to wina czujnika w drzwiach?
4.lampka migacza w prawo prawdopodobnie się przepaliła. migacz działą, słychać jego dzwiek, ale ikonka sie nie pali. czy trudno jest wymienic samemu ta zarowke i rozebrac zegary? czy zostawic to fachowcom?
5. problem z zapalniczką albo gniazdem. zapalniczke odbija i za nic nie da się jej wcisnać, tak jakby jakiś zatrzask był wyrobiony. wciska się ale nie pozostaje w pozycji wcisnietej, tylko wychodzi od razu

pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc jesli te pytania były już poruszane na forum

lucxxx - 22-05-2010, 10:32

ad. 1 problem był poruszany w tym temacie http://forum.mitsumaniaki...t=wy%B6wietlacz
ad. 2. musisz tankować więcej paliwa. z tego co pamiętam to trzeba wlać min. 10 lub 15 litrów żeby komputer zarejestrował zwiększenie ilości paliwa. Po prostu jeśli chcesz żeby komp prawidłowo pokazywał dystans do przejechania zapomnij o tankowaniu za 20 czy 30 zł.

Andrew - 22-05-2010, 10:35

majkimajkk napisał/a:
3.czujnik nie zgaszonych świateł. raz działa, raz nie, nie wiedzieć czemu. podobno to wina czujnika w drzwiach?
Przeczyść czujnik w drzwiach.
majkimajkk - 22-05-2010, 10:35

lucxxx napisał/a:
ad. 1 problem był poruszany w tym temacie http://forum.mitsumaniaki...t=wy%B6wietlacz
ad. 2. musisz tankować więcej paliwa. z tego co pamiętam to trzeba wlać min. 10 lub 15 litrów żeby komputer zarejestrował zwiększenie ilości paliwa. Po prostu jeśli chcesz żeby komp prawidłowo pokazywał dystans do przejechania zapomnij o tankowaniu za 20 czy 30 zł.

ad.1 dziekuję
ad.2 nie zgodzę się, właśnie jak tankowałem za 20 zł, to zasięg się zwiekszył, a jak za 50 zł to nie, więc Twoja teoria mnie nie przekonuje, choć może to przypadek

Andrew - 22-05-2010, 10:55

Cytat:
ad.2 nie zgodzę się, właśnie jak tankowałem za 20 zł, to zasięg się zwiekszył, a jak za 50 zł to nie, więc Twoja teoria mnie nie przekonuje, choć może to przypadek
zatankuj do pełna wtedy będziesz wiedział czy zasięg zwiększy się, za takie kwoty nie zawsze komputer odnotuje większy zasięg...
drtymf - 22-05-2010, 12:13

2. zdarza się że przy zatankowaniu mniejszej ilości komp załapie i przeliczy zasieg ale to są sporadyczne przypadki, dopiero gdzies przy tankowaniu za 100 zawsze uaktualnia zasięg, w instrukcji jest napisana minimalna ilośc paliwa która powoduje uaktualnienie wskazania(wydaje mi się że kolo 20 l)
3. faktycznie czujnik w którychś drzwiach
4. Wykręcasz dwa wkręty nad szybką licznika , zdejmujesz daszek z zatrzasków, wykręcasz dwa wkręty na dole licznika i jeden na górze , wyciagasz liczniki, żarówki wskaźników i podświetleń są dobrze dostępne. Składasz w odwrotnej kolejności . Zadna filozofia tyle że przydałny sie śrubokręt krzyżakowy z namagnesowana końcówką bo przy wkręcaniu lubia wkręty zlecieć z końcówki.
5. Sprawdź najpierw wkładkę zapalniczki, z wyjeciem gniazda jest trochę zabawy chyba.

JCH - 22-05-2010, 21:09

Ad.5. Nie używać zapalniczki. W samochodzie nie warto palić ;)
xjacobs - 26-05-2010, 14:40

majkimajkk napisał/a:
lucxxx napisał/a:

ad.1 dziekuję

czysta matematyka... juz wczesniej musiales zalać za np. 30 zł..
ze 3 razy po 20 i uzbiera sie taka ilosc paliwa, ze komputer to odnotuje..

majkimajkk - 30-05-2010, 20:40

Witam. Jeszcze jedna usterka się pojawiła.
Problem jest ze światłem biegu wstecznego. Zwyczajnie nie działa, myślałem, że to żarówka, ale okazało się, że jest ok. Domyślam się, że chodzi o jakiś czujnik na skrzyni biegów, jakieś rady?

plecho1 - 30-05-2010, 20:54

Najprościej odpiąć wtyczkę od tego włącznika w skrzyni, będą 2 przewody które trzeba zmostkować i jeśli to wina czujnika to światło powinno się zapalić. Jeśli jednak się nie zapali to trzeba sprawdzić czy na jednym z tych przewodów jest napięcie, jeśli jest to wina leży w w drugim przewodzie od tego włącznika do lamp a jeśli nie ma napięcia to jest coś nie tak od skrzynki z bezpiecznikami do kostki przy skrzyni. Oczywiście wszystko sprawdzamy na włączonej stacyjce :)
majkimajkk - 23-06-2010, 16:56

Witam ponownie! Teraz na warsztat biorę klimatyzację, która jest zagrzybiona i trochę śmierdzi kurzem. Chcę sam ją przeczyścić i mam pytanie, jaki filtr polecacie, bo na allegro ceny różnych producentów bardzo się wahają. Oraz jakiej pianki antygrzybicznej uzywaliście, chodzi mi o producenta i ile jej jednorazowo należy zaaplikować.
Pozdrawiam

drtymf - 23-06-2010, 22:12

Ja używałem sprayu ze stacji BP nie pamiętam producenta - cena koło 30 zł puszkę Władowałem cały zgodnie z instrukcją i pomogło na jakieś pół roku.
Filtr załadowali mi przy wymianie Knecht.

majkimajkk - 25-06-2010, 07:22

Witam. Wracając do czujnika parkowania, zaznaczam tu, że jestem zielony w mechanice samochodowej, więc jak się do tego czujnika dobrać? Zdjałem wczoraj pokrywe silnika i nie mogłem namierzyć wiązki czujnika, czy lepiej bedzie na kanal, od dołu?

Druga sprawa, pilniejsza bo wyjeżdzam na wakacje niedługo, a mianowicie padł mi komputer. Uzywałem sprężarki takiej podłączanej pod gniazdo zapalniczki po czym gniazdo przestało działać jak i wyświetlacz, przyznam, że było to noca i już nie chciało mi się sprawdzac bezpieczników, ale dziś to zrobię. Tylko pytanie, czy może być to wina bezpieczników, czy coś poważniejszego?

halbog - 25-06-2010, 11:26

majkimajkk napisał/a:
Tylko pytanie, czy może być to wina bezpieczników, czy coś poważniejszego?
Raczej to wina bezpieczników, nie wiem jak w dieslu, ale w mojej benzynce bezpieczniki są w komorze silnika, w jego prawej, górnej ćwiartce i o ile dobrze pamiętam, to padł jeden z tzw potrójnych bezpieczników. Potrójnych, ponieważ są w plastikowej osłonie, która wypina/ wpina wszystkie trzy bezpieczniki na raz.
Pozdrawiam
Bogdan

plecho1 - 25-06-2010, 14:16

Czy ten czujnik jest fabryczny czy nie,czy jest tylko na tył czy też na przód, co się z nim dzieje?
Kable z sensorów powinny się zbiegać w zderzaku i razem biec do centralki, która jeśli czujnik nie jest fabryczny, przeważnie jest montowana w bagażniku przy jednym z błotników.